İkinci Brunson vakası gibi

ABD Başkanı Trump’ın Gölge’nin serbest kalması için “yardımından dolayı” teşekkür etmesi rahip Brunson sürecini hatırlattı.

Yayınlanma: 31.05.2019 - 22:14
Abone Ol google-news

Rusya’dan alınması kararlaştırılan S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye ile ABD arasındaki gerilim sürerken ABD’nin uzun süredir serbest bırakılmasını istediği “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla FETÖ’den mahkum edilen Türk-Amerikan çifte vatandaşıeski NASA çalışanı Serkan Gölge, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşmesinin hemen ardından denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldı. Daha önce tutuklu ABD vatandaşlarıyla ilgili ABD’den yapılan açıklamalara anında yanıt veren Ankara, Trump’ın teşekkür etmesine sessiz kaldı.
‘Rehine’ dedi

ABD Başkanı Trump, önceki gün Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Türkiye’nin, bizim almak istediğimiz bir mahpusu serbest bıraktığını ve kendisinin ev hapsine alındığını, ev hapsinden de kısa sürede serbest kalarak ABD’ye geleceğini öğrendim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yardımı için teşekkür etmek istiyorum. Bu işin üstesinden geldik, bu da harika oldu. İster mahpus, ister rehine, ne derseniz deyin, bu kişi serbest bırakıldı. Şu anda Türkiye’de ev hapsinde, çok yakında serbest bırakılacak. Bu da iyi bir haber” dedi. Trump’ın 3 yıldır cezaevinde bulunan ve 5 yıllık hapis cezası kesinleşmiş durumda olanGölge için ‘rehine’ ifadesini kullanıp “Çok kısa sürede ABD’ye gelecek” demesi dikkat çekti.

Başvurusu bile yok

Gölge’nin avukatı İsmail Cem Halavurt, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Gölge için ‘denetimli serbestlik’ başvurusu yapmadıklarını ancak rutin olarak müvekkilinin tahliyesi için başvuruda bulunduklarını, mahkemenin kendiliğinden ‘denetimli serbestlik’ kararı verdiğini belirtti. Halavurt, Gölge’nin yurtdışına çıkışının yasaklandığını ancak denetimli serbestliğin ev hapsi mi yoksa başka bir şekilde mi uygulanacağının henüz belli olmadığını bildirdi.

Tahliyede ‘yargıya talimat verildi’ iddiaları için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, mahkum olduğu cezanın bir bölümünü çektikten sonra ‘denetimli serbestlik’ kapsamında tahliye edildiğini belirterek “Evde hapis gibi, denetimli serbestlik gibi İnfaz Kanunu’na göre o süreyi tamamladıktan sonra olan bir gelişmedir. Kanun neyse o uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler