İlk 50'de 6 üniversite

2015 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda ilk 50’de 6 Türk üniversitesi var.

Yayınlanma: 11.06.2015 - 10:20
Abone Ol google-news

Times Higher Education (THE) 2015 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nı açıkladı. ODTÜ’nün 12. sıradan girdiği listede, Boğaziçi Üniversitesi 14., İstanbul Teknik Üniversitesi 19., Sabancı Üniversitesi 21., Bilkent Üniversitesi 30., Koç Üniversitesi de 47. oldu.

Listede geçen yıl, ODTÜ 29. sırada, Boğaziçi Üniversitesi 19. sırada, İTÜ ise 24. sıradaydı. Sabancı Üniversitesi, 2014’te listede yer almazken Bilkent Üniversitesi 31. sırada, Koç Üniversitesi ise 40. sıradaydı.

Listenin ilk sırasında, Tokyo Üniversitesi yer alıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi ikinci, Hong Kong Üniversitesi üçüncü, Pekin Üniversitesi dördüncü, Tsinghua Üniversitesi de beşinci sırada. 100 üniversitenin yer aldığı listede, 21 ile en fazla üniversitesi yer alan ülke Çin oldu. Çin’i 19 üniversite ile Japonya ve 13 üniversite ile Güney Kore izliyor. Türkiye ise 6 üniversite ile listede yer alıyor.

 

Büyük gelişme

Times Higher Education Editörü Phil Baty’nin Türk üniversiteleri ile ilgili değerlendirmesi şöyle: “Türkiye, ilk 20’deki 3 üniversitesi ile sıralamada büyük bir gelişme elde etti. Ayrıca Sabancı Üniversitesi listeye, etkileyici biçimde 21. sıradan girdi. Türk üniversiteleri, hükümetin yüksek öğretim üzerindeki denetimini daha da sıkılaştırmasına rağmen artan refah seviyesi ve genç insanların çoğalmasının meyvelerini toplamaya başladı.”

Türkiye’nin Asya sınırındaki komşuları arasında yer alan ülkelerden İran listeye 3 üniversite ile girerken Suriye, Irak, Ermenistan ve Gürcistan’daki üniversiteler listede yer almadı.

 

Rekabet ve başarı

Asya kıtasının, yükseköğretim alanındaki gelişmesinin altını çizen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, bu yüzden listede üst sıralarda yer almanın, üniversite için çok önemli olduğunu söyledi. Acar, sözlerine şöyle devam etti: “ODTÜ’nün bu yükselişin temel nedeni bilimsel araştırma ve uluslararası yayın sayılarımızdaki önemli artıştır. Yaptıklarımızın uluslararası alanda takdir edilmesi iyi bir şey. Ancak, üniversite olarak uluslararası sıralamalarda yükselmeyi kendi başına bir hedef olarak görmedik. Biz, misyonumuz doğrultusunda, eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında sürekli olarak daha iyiye ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Başarımız sürdükçe, bu tür sonuçlar da gelecektir.”

Başarı için, tüm ODTÜ çalışanlarını kutladığını söyleyen Acar, eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetleriyle uluslararası rekabette ve işbirliklerinde aktif olan Türk üniversitelerinin sayısının artmasının, Türkiye’nin yararına olduğunu da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler