İmece usulü sanat

Sanat eserlerinin nasıl üretildiğini görebilmek için bir fırsat: ‘I ME CE’

Yayınlanma: 27.12.2019 - 02:00
İmece usulü sanat
Abone Ol google-news

Üç genç sanatçı adayının bir araya gelip sanatçıların eserlerini nasıl ürettiklerini anlatmak için oluşturdukları “I ME CE” projesi, Şişli’deki Hub İstanbul binasında ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçıların üretim süreçlerindeki aşamaları ziyaretçilerin de görebileceği şekilde oluşturulan projede, öğrenci ve yeni mezun kırk sanatçı ile on beş gönüllü yer alıyor. Projeyi hayata geçiren Efe Göle, Esra Önel ve Mina Gürsel Tabanlıoğlu projeyi ne bir etkinlik ne de bir sergi olarak tanımlıyor, genç sanatçılara göre bu bir sanat deneyi. Projede mekân, sanatçıların çalıştıkları açık bir atölye olarak kullanılıyor. Çalışma sahalarını bir buçuk ay önce Hub İstanbul binasına taşıyan sanatçılar, bu süre içerisinde ürettikleri sanat eserlerinin tamamını da aynı mekânda sergiliyor. 

SANATÇI NASIL ÜRETİR?

Projenin ortaya çıkışı, ekibin dolaştıkları sergilerde fark ettikleri bir noktaya dayanıyor: sanat eserinin yalnızca bir fikirken, son formuna nasıl ulaştığına tanık olunamaması. “İzleyicinin ya da bir başka sanatçının bu sürece dahil olma ihtimali merakımızı körükledi. Bu etkileşimin gerçekleşmesi için aracı olmak istedik” diyen sanatçılar, hayata geçirdikleri deney aracılığıyla katılımcılara tam olarak vaat ettiği süreci sunuyor.

Binanın her iki katına da yayılan üretim alanı, içeriye girdiğiniz anda sizi kendine çekiyor ve sanatçı bir arkadaşınızın atölyesindeymiş gibi hissetmenizi sağlıyor. 

Bir sanatçının dikiş ipliklerinin, kumaşlarının, desenlerinin yer aldığı bölümler; başka bir sanatçının Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM), tarihi Narmanlı Han’ı çizmeyi sürdürdüğü çizim masası; siyah perdeleri aralayıp girebildiğiniz, banyo yaptırılmış fotoğrafları görebileceğiniz karanlık odalar; belki de en keyiflisi, siyah bir çadırın içine girdiğinizde ayağınızın altında çıtırtılarını hissettiğiniz kuru yapraklarla dolu bir “Orman.” 

Proje, Anadolu’da yüzyıllardır ortak amaca hizmet anlayışı olan imeceyi usul olarak benimsiyor. Bir etkileşim ortamı yaratmayı amaçlıyor ve sonuca değil, sürece odaklanıyor. Tamamı 20’li yaşlarındaki genç sanatçı ve gönüllülerin hayata geçirdikleri, bir yardımlaşma ve dayanışma sürecinin de örneği olan “I ME CE” 29 Aralık’a kadar sizleri bekliyor. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler