İnançlar müzikleriyle buluştu

Heybeliada Ruhban Okulu’nda altı farklı inancın müzikleri barış için bir araya geldi. Konseri Ermeni, Süryani, Rum, Yahudi ve Alevi cemaatlerinin İstanbul’daki temsilcilerinin yanı sıra yabancı ülkelerin temsilcileri de izledi.

Yayınlanma: 25.08.2014 - 09:35
Abone Ol google-news

Adalar Müzesi tarafından organize edilen “İnançlar ve Müzikleri - Tanrı’nın Evlerinde Yankılanan Sesler” konseri, Heybeliada Aya Triada Manastırı’nda (Ruhban Okulu) gerçekleştirildi. Farklı inançlar, müzikleriyle “savaş değil barış” dedi.

1200’den fazla izleyici tarafından izlenen konsere, sırasıyla Rum, Ermeni, Süryani, Alevi, Musevi ve Türk-İslam Dini Musiki toplulukları katıldı.

Konserin açılışını Ruhban Okulu Başrahipliği adına Peder Samuili yaptı. Samuili, Ruhban Okulu’nun bu organizasyonu ağırlamaktan çok mutlu olduğunu, okulun bu tür etkinliklere kapılarını açarak platform oluşturacağını söyledi.

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Ruhban Okulu başta, organizasyona katılan, destek olan tüm kurumlara teşekkür ettiği konuşmasında “Çevremiz ateş çemberi. Yanı başımızda din ve mezhep savaşları yaşanıyor. Her gün yüzlerce insan, masum hayatını kaybediyor, binlercesi topraklarından sürülüyor. Bizler ise farklı inanç ve mezheplerin bir çatışma değil, zenginlik olduğunu haykıran topraklardayız. Buradan, bu muhteşem okulun bahçesinden, 6 farklı dinin ve mezhebin mensupları olarak aynı Tanrı’ya yakarışımızın ifadesi olan müziklerimizle, barış mesajı veriyoruz. Umalım ki, bu mesaj çatışma süren topraklara uzansın, kulaklarında yankılansın, barış egemen olsun.”

Konsere, Ermeni, Süryani, Rum, Yahudi ve Alevi cemaatinin İstanbul’daki temsilcilerinin yanı sıra, Vatikan Büyükelçiliği üst düzey görevlileri ve İstanbul’daki yabancı misyonlardan da çok sayıda kişi katıldı.

Konserde Rum, Ermeni ve Süryani gruplar acapella (eşliksiz) olarak eserlerini seslendirdi. Alevi deyişleri iki usta isim, Erdem Şimşek ve Aydın Çakmakkaya tarafından saz icrası ve sesleriyle izleyicilere ulaştı. Gecenin en güzel tablolarından birisi ise, sahneye çıkan Yako Tarafano Sinagog İlahileri Grubu’na arkalarında sazlarıyla Mehmet Kemiksiz Türk-İslam Dini Musiki Topluluğu’nun eşlik etmesiydi. Konserin bu bölümü izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Konser Mehmet Kemiksiz’in gazelleriyle son buldu.

Konser Büyükada’da geçen haziran ayındaki “Adalar’da Tanrı’nın Evleri” sergisinin devamı niteliğinde gerçekleştirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon