İş kadınları gözünü Orta Doğu'ya çevirdi

Ekonomik krizin etkisini asgariye indirebilmek için yeni pazar arayışlarını sürdüren Mersinli iş kadınları, Suriye ve Irak'ta iş yapabilmek için alt yapı çalışmalarına başladı.

Yayınlanma: 15.11.2009 - 10:14
Abone Ol google-news

Suriye'ye karşılıklı ziyaretler gerçekleştiren kadınlar, son olarak aralarında iş adamlarının da bulunduğu bir heyetle, Irak'ın Erbil ve Duhok ticaret odalarını ziyaret ederek, pazar araştırması yaptı.

Girişimci İşkadınları Derneği (GİŞKAD) Başkanı Cavidan Demirağ, kadınları iş dünyasına çekmek ve mevcut iş kadınlarına destek vermek amacıyla 3 yıl önce çıktıkları yolda, önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi.

Kadınların yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da iş yapabilmesini sağlamak amacıyla geçen yıl uluslararası nitelikte düzenledikleri kadın kurultayı sayesinde birçok ülke ile temaslarının başladığını belirten Demirağ, bunun meyvesini de öncelikli olarak önemli bir pazar olarak gördükleri Suriye ve Irak'a yaptıkları ziyaretlerle almaya başladıklarını kaydetti.

Türkiye ile Suriye arasındaki vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının çalışmalarını kolaylaştırdığına işaret eden Demirağ, ''Özellikle Mersin merkezli çalıştığımız için yakın olması nedeniyle sürdürdüğümüz çalışma kapsamında karşılıklı olarak ziyaretler gerçekleştirerek, iş olanaklarını araştırdık. Suriye'de de bizim gibi iş kadınları var. Onlar da gayret içerisindeler. Bizlerle iş yapmak istiyorlar'' dedi.

Pazar arayışları kapsamında geçen hafta içinde aralarında iş adamları ve yetkililerin de bulunduğu heyetle Irak'taki Erbil ve Duhok ticaret odalarına ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Demirağ, şöyle konuştu:
''Oldukça verimli geçen ziyarette, Iraklı yetkililer özellikle Türk firmalarını ülkelerinde yatırım yapmaya çağırdı. Edindiğimiz izlenime göre, hizmet, gıda ve inşat sektörü başta olmak üzere birçok sektörde boşluk var. Hızla gelişen Erbil, modern kent olma yolunda ilerliyor. Duhok da bunu takip ediyor. Zaten buralarda geçmişten beri Türk firmaları iş yapıyor.

Iraklı yetkililer, yatırım yapacak firmalara başta yer sorunu olmak üzere birçok kolaylık sağlayacakları yönünde taahhüt veriyorlar. Bankacılık konusunda çekinmememiz gerektiğini, iş yapacak yabancı firmaların alacakları konusunda sorun çıkması halinde 10 bin dolar üzeri belgelendirilmiş alacaklar için devreye gireceklerini belirttiler. Çünkü geçmişte bu konuda bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Ayrıca inşat sektöründe iş yapacak yabancı firmalara 10 yıl, Iraklı firma ile ortak yatırım yapanlara ise 15 yıl vergi muafiyeti veriyorlar.''

Hem yakın komşu hem de gelişmeye aday ülkeler olması nedeniyle Suriye ve Irak'ın kendileri için önemli bir pazar oluşturduğunu vurgulayan Demirağ, ''Özellikle, hizmet, gıda ve inşaat sektöründe önemli eksikliklerin bulunduğu bu iki ülkede Türk iş kadınları olarak yerimizi almak istiyoruz. Böylelikle Orta Doğu'da bulunan diğer ülkelerle de iş yapma imkanlarımızın artacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Bu süreçte en önemli sorunlarının başında ulaşımın geldiğini ifade eden Demirağ, çalışmalarının hızlanması açısından Adana'dan Şam ve Erbil'e uçuşlar konulması, ayrıca daha önce faaliyette olan Mersin-Lazkiye Feribot seferlerinin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler