İşçi bayramı unuttu

Emekçinin yıllardır çeşitli sıkıntılarla boğuştuğuna dikkat çeken Kani Beko, gıdaya ancak 10 lira ayırabilen asgari ücretlinin bayramı çoktan unuttuğunu söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2015 - 22:57
Abone Ol google-news

Bayramların, milyonlarca emekçinin işten atılma korkusu, ekmek kaygısı taşımadığı ve “Yarın ne olacak?” sorusunu sormadığı koşullarda gerçekten adına layık günler olabileceğini söyleyen Kani Beko, bayramların artık eski tadından çok uzakta kutlandığını vurguladı.

Özellikle içinde bulunduğumuz koşullarda normal bir bayram havasından söz etmenin anlamlı olmayacağını belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, yıllardır çeşitli sıkıntılarla, zorluklarla boğuşan ülkemizde, toplumun ortak değerleri olan bayramların ne yazık ki artık eski tadından uzak kutlandığının altını çizdi.

 

10 lira ile bayram

“AKP hükümetinin 13 yıllık emek karşıtı icraatları, IMF güdümlü neoliberal politikaları sonucunda ortaya çıkan yoksullaşma, insanlarımıza bayramları unutturdu” diyen Beko’ya göre, eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış içinde yaşamaya layık olan toplumun, geleceklerinin karartıldığı, yoksul çocuklarının ölüme gönderildiği savaşların kutsandığı, yolsuzluğun, hukuksuzluğun, adaletsizliğin hüküm sürdüğü, keyfi ve diktatoryal bir yönetim anlayışının egemen kılınmaya çalışıldığı bir süreçten geçiyor.

ABD’nin Ortadoğu politikaları doğrultusunda ve sonucunda ülkeyi de yutmaya hazır kirli bir savaşın, bütçenin halka değil savaşa, talana, sömürüye, silahlanmaya ayrılması, asgari ücretin her zaman olduğu gibi açlık sınırının çok çok altında kaldığına dikkat çeken Beko, her geçen gün büyüyen işsizlik ve yoksullaşma, kazanılmış sosyal güvenlik, sağlık, eğitim ve emeklilik haklarının büyük kısmının yok edilmesinin ülkeyi ve halkı yaraladığına vurgu yaptı.

Bugünkü verilerle bir asgari ücretliden yola çıkacak olursak, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin elde ettiği gelirle günde gıdaya ancak 10 TL ayırabildiğini söyleyen Beko, “Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 2,5 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 83 kuruş düzeyinde kalıyor. Yani bir günde 10 lirayla tüm ailesini doyurmak zorunda” dedi.

 

Okul değil dert açıldı

Isınma, bakım, onarım, temizlik ve hatta kadro eksikliği nedeni ile öğretmen ihtiyacı, kaynak yokluğu bahanesi ile velilerin ödediği katkı paylarına teslim edilen eğitim koşullarında, asgari ücretlinin çocuğuna defter kalem bile alamayacak durumda olduğunu hatırlatan Kani Beko, işçinin okul tercihinin de, kaynak yokluğundan eğitim veremez durumdaki okullara yapmak zorunda kaldığını belirtti. Beko, “Zaten asgari ücretlinin çocuğunu okutması, aylık çocuk başına 3.45 TL’lik ayrılan pay ile yokluktan dolayı neredeyse mucize” diye konuştu.

Adeta okulun değil dert kapısının açıldığını ifade eden Beko, özetle asgari ücretliden, kişi başına bir öğün başına 83 kuruşla karnını doyurması, 1 buzdolabı için 26 ay çalışması, 348 TL’ye barınması ve ısınması, çocuk başına 3,45 TL’lik eğitim harcaması ile çocuklarını yetiştirmesinin beklendiğini söyledi.

 

'Umutlarımızı yitirmeyeceğiz'

‘İşsiz kalma korkusu olmadan, insanca yaşamaya yetecek bir ücretle, geçinme endişesi taşımadan yaşamak, bu ülkenin bütün yurttaşlarının hakkıdır’ diyen Beko, yarına ilişkin görüşlerini şöyle özetledi: Gereksinimlerimizi sağlamak, güvence altına almak devletin ve hükümetlerin görevleridir. Eğer bunu yapmıyorlarsa, onlara ihtiyacımız kalmamış demektir. Bizler çalışan ve üreten kesim olarak umutlarımızı yitirmeyeceğiz. Haksızlıklarla, adaletsizliklerle, antidemokratik uygulama ve yasalarla mücadele etmeye devam edeceğiz. İşçiler, her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı bir toplumun özgür bireyleri olmak yolunda kararlılıkla yürüyecektir.

 

Bayram yeri değil direniş çadırı

DİSK’e üye üç sendika üyesinin bayramı evlerinde, komşularıyla değil direniş çadırlarında bayramlaşarak geçireceğini de hatırlatan Beko’nun verdiği bilgiye göre, Nakliyatİş’in örgütlü olduğu Santa Farma’da, Cam Keramik-İş’in örgütlendiği Serapool’de ve Genel-İş Silivri’de işten çıkartılan işçilerle birlikte bayramı direnişteyken karşılayacaklar. Santa Farma’da işten atılan 16 işçinin işten atılmasıyla başlayan direniş devam ediyor. Cam Keramik’te 150 civarında işçi işten atılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler