İşçiler kesinleşmiş alacaklarının peşinde

Kayı İnşaat’tan, kesinleşmiş icra kararları bulunmasına rağmen alacaklarını tahsil edemeyen işçiler mağdur edildiklerini söyledi. İşçilerden biri “Şirket yöneticileri lüks içinde yaşarken ben evime götürecek ekmek bulamıyorum” diye konuştu. Kayı Holding ise, kesinleşmiş alacakları olan işçilerin ödemelerinin yapılacağını açıkladı.

Yayınlanma: 06.11.2019 - 17:26
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz yıl yayınlanan “dünyanın en büyük inşaat firmaları” listesine giren ve müteahhitlik, enerji, yatırım ve sağlık gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Kayı Holding’e bağlı Kayı İnşaat'ta, işçiler maaşlarının kesinleşmiş icra kararlarına rağmen ödenmediğini dile getirdiler. Gazetemize konuşan ve yaklaşık 70 işçinin maaşlarını alamadığını öne süren işçiler, “Bugüne kadar alın terimizi akıttık, rakiplerimizi dize getirdik, Kayı İnşaat firmasını dünyanın en önemli müteahhit firmalarından biri haline getirdik ancak şirket yetkilileri bu alın terinin karşılığında bazı arkadaşlarımızı sebepsiz işten çıkarttı, bazılarına maaş ödemelerini yapmadı” dedi.

'ONLAR LÜKS İÇİNDE, BİZ İSE...'

Hüseyin D., isimli işçi Kayı İnşaat’ın iştiraki olan Bilyap İnşaat’ta 3 yıl çalıştığını ve şirketten kesinleşmiş icra kararı ile 52 bin TL alacağı olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“Benim gibi Diyarbakır’da şirketten alacağını alamayan 8-9 kişi daha var. Bunlar Gaziantep Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler. Zaten şu anda hastaneyi açamayacaklar gibi görünüyor bir süre. Maaşını alamayan birçok işçi varken şirket yöneticileri sosyal medyada lüks yaşantılarına ilişkin paylaşımlarda bulunuyorlar. Biz bu durumdan çok rahatsızız. Bizim aylarca paralarımızı ödemediler. Kesinleşen icra davaları var ve buna rağmen teknelerden fotoğraf atıp hayatlarını insanların gözüne sokuyorlar. Biz evimize götürecek ekmek parası bulamıyorken. Bizim maaşlarımızı ödeyemiyorsan Maserati ile gezmeyeceksin. Gezdiği Maserati’de de işçi tarafından aldırılmış tedbir akrarı var."

Holdingte hala çalışanlarında da maaşlarını 3 ay geriden aldıklarını söyleyen D., "Geçenlerde bir basın açıklaması yapmak istedik inşaat şirketinin önünde ama güvenlikler engel oldu. Çok sayıda insan mağdur insanlar hayatlarını devam ettiremiyorlar. Bir sürü inşaat yapıyoruz, bir sürü şirketimiz var dünyada bu kadar sıradayız diye hava atarken çalışanları bu kadar mağduır etmeye hakları var mı?" ifadelerini kullandı.

Hüseyin D., son olarak “Bizim uzlaşma talebimiz yok. Zaten kesinleşmiş alacaklarımız var. Bu alacaklarımızı da hukuki yoldan alacağız. Arabulucular soktular araya bir tarih verdiler ve o tarihlerde de ödemeleri yapmadılar. Biz çok yakında hacze gideceğiz” diye konuştu.

'KİMSE PARASINI ALAMIYOR'

Şirketten alacağı olan işçilerden Murat T., ise 5 ay önce şirketten ayrıldığını ve 4 maaş alacağı olduğunu söyleyerek, “İnsanlar hem insani şartlarda çalışmıyorlar hem de paralarını alamıyorlar. Bu mavi yakalı düzeyinde de beyaz yakalı düzeyinde de böyle" dedi.

11 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Kayı İnşaat’ın taşeron firma olduğu İstanbul Esenyurt'taki Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda yangın çıkmış ve 11 işçi hayatını kaybetmişti. 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Kayı Holding’ten gazetemize yapılan açıklamada ise, “İddiaları üzüntüyle karşıladığımızı bilmenizi isteriz” ifadeleri kullanılarak şunlar kaydedildi: “Son bir yıl içerisinde sadece Cezayir’de faaliyete geçirilen projelerimizle ilgili hak edişlerin şirketimize ödenmemesinden kaynaklanan geçici bazı gecikmeler yaşanmıştır. Bu gecikmeleri mümkün olduğu ölçüde diğer proje gelirlerimizden yararlanarak telafi ediyoruz. Hukuki süreçlerle ilgili olarak, yargı makamlarının kararları sonucunda ortaya çıkan kesinleşmiş işçi alacaklarını yasal prosedürler çerçevesinde belirtilen tarih diliminde ödemekteyiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler