İşçiler zorla istfa ettiriliyor

Yoksullara yardımları organize eden il ve ilçelerde kurulu bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında çalışan 9 bin personelin temmuz ikramiyesi ani bir kararla ocak ayına ertelendi. Şoke olan personel “Paramızı seçim malzemesi yapacaklar” diyerek isyan etti...

Yayınlanma: 12.07.2014 - 00:37
Abone Ol google-news

Yoksul yurttaşlara yapılan yardımları organize etmek amacıyla her il ve ilçede kurulu bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında çalışan yaklaşık 9 bin personelin temmuz ikramiyesi ödenmedi. Personele, ikramiyelerin ocak ayında ödeneceği bildirildi. Yaz planlarını gelecek ikramiyeye göre yapan personel şoke oldu. İkramiye paralarının başka amaçlar için harcanacağı söylentisi yayıldı. Vakıflarda çalışan personel, “İkramiyelerimizi seçim malzemesi yapacaklar” diyerek isyan etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiye göre, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, ihtiyaç sahibi yurttaşlara nakdi ve ayni yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede kurulu bulunuyor.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün taşradaki faaliyetleri Türkiye çapında 973 il ve ilçede her ilde vali ve her ilçede kaymakam başkanlığında oluşturulmuş sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütülüyor. Bu vakıflarda yaklaşık 9 bin personel çalışıyor. Bu personele ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez birer maaş tutarında ikramiye ödeniyor. Personelin ücretleri farklı farklı olduğu için ikramiyelerin miktarı da farklılık taşıyor.

Vakıflarda bugünlerdeki en önemli konu ikramiyeler. Çünkü personelin temmuz ikramiyeleri ödenmedi. Personele yapılan duyuru ile ikramiyelerin Ocak 2015’te ödeneceği bildirildi. İkramiye bekleyen personel, duyuru ile şoke oldu. Böylece çalışanların bu yıl içinde bir ikramiye kayıpları ortaya çıktı. Hak kaybına uğrayan çalışanlar zor durumda kaldı.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarındaki üye sayısı 5 bine yaklaşan ve geçen yıl işletme kapsamında yetkiyi alan Koop-İş Sendikası Yönetim Kurulu da ikramiyelerin ödenmemesi üzerine “acilen” toplandı. Sendika, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne yazı göndererek, ikramiyelerin bir an önce ödenmesini, aksi halde hukuki yollara başvurulacağını bildirdi.

Yazıda, temmuz ikramiyesinin ödenmemesinin iş sözleşmelerine aykırı olduğuna vurgu yapılarak “Çalışanların tamamı, söz konusu ikramiyeye güvenerek günlük hayatlarının planını yapmışken ve aylık ücretleri dışında tek gelirleri senede iki defa alabildikleri ikramiyeleriyken, söz konusu tek taraflı ve yasal dayanaktan yoksun düzenleme neticesinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı çalışanlarına karşı bu tür bir uygulamaya gitmek, çalışma şartlarında güvensizliğe yol açacağı gibi birtakım hukuki sonuçları da beraberinde getirecektir” denildi.

Sendika, kitlesel bir eylem de yapılabileceğini açıkladı. Koop-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şube Mali Sekreteri Kadir Erol, ikramiyelerin ocak ayına ertelenmesinin “ikramiyeyi ödemiyorum demenin başka bir yolu” olduğuna dikkat çekti.

İkramiyeler seçime mi gidecek?

Temmuz ikramiyelerinin ocak ayına ertelenmesi, “ikramiyeler başka amaçlar için mi kullanılacak” sorusunu gündeme getirdi. “İkramiyeler seçim için harcanacak” söylentisi çıktı.

Gazetemize e-mail gönderen bir çalışan, mağdur edildiklerini belirterek “Belki de aylar öncesinde alacağı ikramiyeye göre kendini ayarlamış olan insanların Türkiye genelinde 17 milyon lira parası haksız bir şekilde iptal edilip paraları fona aktarılmış ve dalga geçercesine bir yazı (duyuru) yayımlanmıştır. Üstelik paralarımızı almaya 4 gün kala” dedi. E-mailde ikramiye paralarının “seçim malzemesi” olarak kullanılacağı da savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon