IŞİD, peşmerge geçerken de saldırdı

İntihar saldırısı ve havan atışları ile Kobani’ye girişi engellemeye çalıştılar.

Yayınlanma: 01.11.2014 - 20:46
Abone Ol google-news

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ağır silahlarla gönderdiği peşmergeler önceki gece Suruç’tan Kobani’ye geçerken IŞİD militanları geçişi önlemek için Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesine havan mermileriyle saldırdı. Yumurtalık bölgesinde bir süre bekleyen peşmerge konvoyu saat 22.00 sıralarında Kobani’ye ulaştı.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye’nin izniyle IŞİD saldırıları altındaki Kobani’ye gönderdiği 155 peşmerge Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki ÇUKOBİRLİK tesislerinde 2 gündür bekliyordu. 10 kişilik peşmerge grubunun geçişin güvenliğinin sağlanması için Kobani’ye giderek yaptığı görüşmelerin ardından önceki gün, bir grup peşmerge de sınır hattında incelemelerde bulundu. Önceki gece Suruç’tan Suriye sınırına ulaşımı sağlayan karayolunun zırhlı araçlar ile kapatılması ve bölgede yoğun önlem alınmasının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, peşmergelerin bulunduğu tesislere giderek geçiş için son hazırlıkları görüştü.

Görüşmenin ardından peşmergeler önceki akşam saat 21.10 sıralarında Kobani’ye gitmek için yola çıktı. Araçların üzerine çıkan peşmergeler, bir elleriyle silahlarını havaya kaldırıp diğer elleriyle zafer işareti yaptı. Peşmergelerin geçtiğini duyunca çevrede toplanan yurttaşlar da Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayraklarını sallayarak “Yaşasın peşmerge” ve “Yaşasın Kobani direnişi” sloganları attı.

 

IŞİD havan ve bombalı araçla saldırdı

Peşmerge konvoyu, yaklaşık yarım saat sonra Kobanili sığınmacıların geçiş yaptığı Yumurtalık bölgesinden Kobani’ye geçti. Konvoya eşlik eden polis ve askerlere ait zırhlı araçlar saldırı olasılığına karşı farlarını söndürdü. Peşmerge konvoyunun hareket etmesinin ardından Kobani’den sık sık patlama sesleri duyulmaya başladı.

IŞİD militanlarının peşmerge konvoyunun geçişini fark edince havan saldırısı düzenlediği bildirildi. Yumurtalık bölgesine giden peşmerge konvoyu da havan saldırısı nedeniyle hemen geçiş yapmadı. Yüz elli beş peşmerge 32 araçla 1 saat gecikmeli olarak saat 22.00’de Kobani’ye giriş yaptı. IŞİD militanlarının peşmergenin geçişi sırasında Sanayi Mahallesi’nde bombalı araçla intihar saldırısı düzenlemeye çalıştığı ancak saldırıyı fark eden YPG militanlarının aracı vurarak imha ettiği bildirildi. Suruç’tan halkın sevgi gösterileriyle yollanan peşmergeler, Kobani’de de siviller ve YPG yetkilileri tarafından karşılandı.

 

Peşmerge henüz çatışmaya girmedi

Peşmergenin geçişinin ardından dün sabah saatlerinden itibaren IŞİD yine havan atışları ve keskin nişancılar ile saldırısını sürdürdü. Çatışmalar 48. gününü geride bırakırken Kobani’de dün sabah saatlerinden itibaren aralıklarla çatışma ve patlama sesleri duyuldu. Birkaç gün önce bölgeye giden ÖSO üyeleri çatışmalarda YPG’ye destek verirken peşmergelerin henüz çatışmaya girmediği belirtildi. ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları ise sabah saatlerinden itibaren IŞİD hedeflerinin belirlenmesi için Kobani üzerinde keşif uçuşu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler