IŞİD sıkıştıkça canavarlaşıyor

Irak’ta ve Suriye’de güç kaybetmeye başlayan IŞİD, kanlı eylemlerle güç dengesini değiştirmeye çalışıyor. Tunus’ta turistlere, Yemen’de Şiilere yönelik intihar saldırıları düzenleyen örgüt, Suriye’de de Nevruz kutlamalarını hedef aldı. Örgütün son bir haftadaki saldırılarında yaklaşık 300 kişi öldü.

Yayınlanma: 21.03.2015 - 22:56
Abone Ol google-news

IŞİD’i Irak’tan çıkarmak için ABD ve İran’ın desteğiyle Irak güçleri karşı saldırıya geçip bazı ilerlemeler kaydederken, örgüt elinin ulaşabildiği her yeri kana bulayarak yanıt veriyor. İçsavaşın yaşandığı Libya‘da hızla büyüyüp dehşet saçan, 3 bin vatandaşı cihata giden ama İslamcılara karşı laikleri iktidar yapan Tunus’ta bu hafta ilk saldırıyı turistlere karşı düzenleyen ve ardından kaosun ortasında Suudi-İran rekabetine sahne olan Yemen’de Şiileri katleden IŞİD, bununla yetinmedi. Kendisine en sıkı direnişi sergileyen Suriyeli Kürtlerin Nevruz kutlamalarını vurdu. Rojava bölgesinin Haseke kentinde önceki gece düzenlenen çifte bombalı saldırıda can kaybı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre 5’i çocuk 45’e, Kürt Kızılayı’na göre 49’a çıktı. 177 yaralıdan bazısının durumunun kritik olmasından ötürü can kaybının daha da artmasından korkuluyor.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen çıkmasa da PYD de haber kaynakları da IŞİD’in işi olduğunda hemfikir. Rojava’da Nevruz yasa gömülürken, YPG komutanlarından Joan Ibrahim “Bu suç karşılıksız kalmayacak” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “menfur” saldırıyı kınadı. Kısmen YPG kısmen hükümet güçlerinin kontrolündeki Haseke, Türkiye ve Irak sınırındaki stratejik pozisyonu sebebiyle IŞİD’in yoğun saldırısı altında.

Gözlemevi’ne göre IŞİD önceki gün Suriye hükümet güçlerini de hedef aldı. Hums ve Hama’da kontrol noktaları ile diğer askeri pozisyonlara düzenlenen saldıırlarda hükümet güçlerinden en az 82 kişinin öldüğü iddia edildi. 62’sinin, IŞİD’in Hama’dan Halep’e giden kilit yolu geri almak için düzenlediği saldırılarda öldüğü söyleniyor. Irak’ta Tıkrit kentinde kuşatmaya alınan IŞİD çarşamba Tunus, cuma Yemen ve Suriye’de düzenlediği saldırılarda 300’e yakın can alarak kendi güç gösterisini yaptı.

 

Boko Haram'dan da toplu mezar

Nijerya’da bu ay IŞİD’e tümüyle biat eden Boko Haram’ın toplu mezarı bulundu. Damask köyüne giren Nijer ve Çad askerleri, kafası kesilmiş ve güneş altında mumyalaşmış 100 kadar cesedi burunlarını kapatarak cep telefonlarıyla görüntüledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler