IŞİD’e karşı yeni cephe

Kobani’de Mesud Barzani’ye yakın 8 Kürt siyasi partisi ortak silahlı güç kuruyor

Yayınlanma: 30.09.2014 - 20:29
Abone Ol google-news

Kobani’de faaliyet yürüten 8 Kürt siyasi partisi, “Kobani Kürt Yurtsever Birliği” adıylaaskeri bir yapılanmaya gidiyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen bu siyasi partilerden, Suriye Kürdistan Demokratik Partisi’nin (PDK Suriye) Kobani’deki siyasi birim başkanı Müslüm Muhammed, başta Mesud Barzani olmak üzere tüm Kürt dostlarından silah ve destek beklediklerini bildirdi. IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları iki haftayı geride bıraktı. Saldırılar, Kobani’de uzun bir süredir silahlardan uzak duran Kürt siyasi partilerini de hareketlendirdi. Suriye Kürdistan Demokratik Partisi, Suriye Kürt Birlik Partisi Suriye Kürt İlerleyiş Partisi, Suriye Kürt Islah Hareketi, Suriye Kürt Eşitlik Partisi’nin de bulunduğu toplam 8 siyasi parti “Kobani Kürt Yurtsever Birliği/ Encumena Niştimani ya Kurdi li Kobani (NKS)” adıyla yeni bir silahlı grubun kuruluşunu ilan etti. Birliğin kurucuları arasında yer alan siyasi partilerden PDK’nin Kobani’deki siyasi birim başkanı Müslüm Muhammed, birlik içinde yer alan siyasi partilerin yaklaşık 10 gün önce Kobani halkına silahlarını alıp IŞİD’e karşı durma çağrısı yaptığını ancak artık yeni bir askeri yapı olarak faaliyet yürüteceklerini
belirtti.

IŞİD tehdidi dayanınca

Birlik içinde yer alan siyasi partilerin Kobani’deki nüfusa oranının yüzde 60’ları bulduğunu dile getiren Muhammed, “IŞİD tehdidi olduğundan beri insanlarımız bizden bu kararı bekliyor. Zaten Kobani’de bu kişilerin silahları vardı, ama ellerine almıyorlardı. Bu çağrımızdan sonra silahlarını alıp askeri birimimiz altında faaliyet yürütecekler. Bugüne kadar silaha şiddetle ihtiyaç yoktu, IŞİD tehdidi dayanınca Kobani için silahlanma kararı aldık” dedi.

‘YPG ile umarım çatışmayız’

YPG ile aralarında bir sürtüşme olup olmayacağı sorusu üzerine Muhammed, “Biz umut ediyoruz ki YPG ile aramızda bir sorun çıkmaz, çünkü biz YPG ile bir araya gelip silahlarımızı IŞİD’ingöğsüne dayayıp Kobani’yi savunmak istiyoruz. YPG’yle aramızda bir çatışma çıkmasını istemeyiz, onlarla konuştuk; onlar YPG’nin alanda olduğunu, eğer silahlanma olacaksa YPG’nin çatısı altında olması gerektiğini söyledi, biz kararlıyız ve bir sorun çıkmamasını umut ediyoruz” diye konuştu.

‘On binler silahlanır’

Askeri yapının oluşumu konusunda Barzani ile bir görüş alışverişinde bulunmadıklarını bildiren Muhammet, “On binlerce kişinin katılacağını bekliyoruz. Şu ana kadar Barzani’den insani yardım aldık ama silah yardımı gelmedi. Bütün dünyadan silah talep ediyoruz” dedi.

IŞİD 1 km. mesafede

Kobani’deki son durum konusunda da bilgi veren Muhammed, “IŞİD kimi yerlerde Kobani’ye bir kilometre kadar yaklaştı. 350 bin kişi vardı Kobani’de, şimdi yüzde 5-10’u ya var ya yok. Bizim derdimiz sadece Kobani değil, bütün Kürt bölgesini IŞİD’den kurtarmak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler