IŞİD’in intihar saldırısı son anda önlendi

Son üç günde 100’e yakın IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 14.10.2014 - 00:16
Abone Ol google-news

IŞİD’in Kobani’ye 15 Eylül’de ağır silahlarla başlattığı saldırılar sürerken IŞİD militanlarının kentin doğusunda bombalı araçla düzenlemek istediği intihar saldırısı YPG güçleri tarafından fark edilerek son anda önlendi. ABD öncü üğündeki koalisyon güçleri Kobani’de 9
IŞİD hedefini bombaladı. Patlama sesleri, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Son 3 günde çatışmalarda ve hava  bombardımanında 100’e yakın IŞİD militanının öldürüldüğü, ağır kayıplar veren IŞİD’in geri çekildiği belirtiliyor. Mürşitpınar sınır kapısının ilerisindeki Kobani topraklarında ise çatışmalar sürüyor.

IŞİD, dün öğleden sonra saldırılarını yoğunlaştırdığı kentin doğusunda bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlemek istedi, ancak YPG güçleri aracı roketle patlatarak saldırıyı önledi. Hava bombardımanı ve YPG’nin kent içinde sürdürdüğü sokak savaşı IŞİD’e ağır kayıplar verdirdi. IŞİD, Kobani’nin doğu yakasındaki bazı mahallelerden geri çekildi. Kobani’nin batısı ve güneyinde de şiddetli çatışmalar yaşanırken burada da artık IŞİD tehdidinin kent merkezinden uzaklaştığı ve köylere çekildiği belirtildi. IŞİD, Kobani’nin Türkiye ve dünya ile bağlantısını kesmek, yaralıların ve sivillerin geçişini engellemek için Mürşitpınar sınır kapısının ilerisindeki Kobani topraklarında yoğunlaşmıştı. Ancak buradaki çatışmalar da dün gözle görülür biçimde azaldı.

TSK ise sınır hattındaki olağanüstü önlemlerini daha da sıkılaştırdı. Özellikle IŞİD’in ele geçirmek istediği Mürşitpınar kapısının Türkiye tarafında artık kuş uçurtulmuyor. Gazetecilerin ve sivillerin sınır hattına yaklaşmasına kesinlikle izin verilmedi. Suriye’den kaçak yollardan Yumurtalık köyü yakınlarında Türkiye’ye gelmek isteyen 2 araç, jandarma tarafından ateş edilerek durduruldu. Kobani’de çatışmalarda yaralanan 4 kişi de Suruç’a getirilerek tedavi altına alındı.

Gözaltındaki Suriyeliler için milletvekillerinden eylem

IŞİD’in Kobani’ye girdiği 5 Ekim gecesi Türkiye’ye sığınan, aralarında hamile kadınlar, çocuklar ve gazetecilerin de bulunduğu 261 Suriyeli ise hâlâ Suruç Spor Salonu’nda gözaltında tutuluyor. Açlık grevi yapan Kobanililer dün slogan atarak eylem yaptı, spor salonunun kapı ve camlarını kırdı. Çevik kuvvet ve özel harekât polisi Kobanililere gaz bombalarıyla müdahale etti. Bunun üzerine kapalı spor salonuna giden HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Faysal Sarıyıldız ve Aysel Tuğluk, Kobanililerle görüşmek istedi. Ancak polis buna izin vermek istemedi. Daha sonra yapılan görüşmeler sonucu milletvekillerinin kapalı spor salonuna girmesine izin verildi. HDP milletvekili İbrahim Ayhan, “Tüm rehineler serbest bırakılıncaya kadar bizler de buradan çıkmayacağız” dedi. Kobanililerin yakınları ve yurttaşlar da kapalı spor salonunun önünde toplandı.

Zümrüt açlık grevine başladı

Diyarbakır’da aralarında DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de bulunduğu DÖKH üyesi yaklaşık 50 kadın, “Kobani’de yardım koridoru açılsın” talebiyle merkez Kayapınar’da Park Orman’da toplanıp AKP il başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis, kadınların yürüyüşüne izin vermeyince kadınlar parkta oturma eylemine başladı. Zümrüt de demokratik taleplerinde karşılarında çok büyük bir güç bulduklarından yakınarak açlık grevine başladığını ve parktan ayrılmayacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler