İşkence davasında 34 yıl sonra gözaltı

Amasya Et Balık Kurumu’nda yapılan işkencelerden sorumlu olmakla suçlanan Yüzbaşı Atasoy Fitoz Ankara’da yakalandı. İşkence yapmadığını ve işkence aletlerini görmediğini ileri süren Fitoz, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 10.04.2014 - 22:46
Abone Ol google-news

 Amasya Başsavcılığı, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından gözaltına alınan kişilere işkence yaptıkları iddiasıyla dönemin Amasya Suluova Havza Yeniçeltek Asayiş Bölük Komutanı Atasoy Fitoz ve Başçavuş Burhan Yöntem hakkında dava açtı. İddianame, Amasya Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, o zamana kadar ifadesi alınamayan Yüzbaşı Fitoz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Fitoz’un pazartesi günü Ankara’da yakalandığı ortaya çıktı. Atasoy Fitoz, Nöbetçi Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade verdikten sonra serbest kaldı. İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Fitoz, şunları söyledi: “O tarihte gözetim süresi hatırladığım kadarı ile 3 aydı. Mağdur ve müştekilerin ifadesini almadım, ifadelerine ihtiyaç duyulduğu zaman polis ya da jandarma ekibi gelerek gözetim odamızda bulunan mağdur ve müştekileri alarak bizim birliğimizin 500-600 metre yakınında bulunan Et Balık Kurumu’nun binasının müsait olan boş odalarına götürerek orada ifadelerini alıyorlardı, daha sonra da getirip bizim birlikteki gözetim odasına teslim ediyorlardı.”

İşkence aleti görmemiş

Komutanlığın kendisine işkence yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi için talimat verdiğini öne süren Fitoz, “Et Balık Kurumu’nda ifade alınan yerleri denetliyordum. İşkenceye maruz kaldıkları konusunda bir olaya şahit olmadım. İddia edildiği gibi Filistin askısı veya çarmıha germe, cinsel organına elektrik verilme olaylarına tanık olmadım. İşkence aleti görmedim. Zaten Et Balık Kurumu’nun binasında Et Balık’ın personeli çalışıyordu, ifade sırasında hangi oda müsaitse ifade o odada alınıyordu. Sistematik bir işkence olmadı. İfade sonrası birliğe geldiklerinde gayet sağlıklılardı” dedi.

Fitoz, bu tür örgüt üyelerinin asıl amaçlarının o dönem görev yapan yetkili ve sorumlu kişileri adreslerini takip edip tespit edince öldürmek olduğunu savunarak “Bunlar beni 30 yıldır takip ediyorlardı. O dönemde benim gibi başka bölgelerde görevli olan arkadaşlarım o dönemde gözaltına alınan örgüt üyeleri tarafından takip edilerek öldürülmüşlerdir, bunların amaçları benim adresimi tespit edip öğrenince beni de öldürmekti” iddiasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler