İstanbul 1. Bölge... ‘Türk sorunu’nu bitirecek adam

‘Kaygılı Türkler’in bölgesinde Demirtaş’ a ‘oy vermeyecek olsalar da’ güvenmişler. Bir akademisyen Demirtaş’ı “Türk sorununu bitirecek adam” diye tarif etti.

Yayınlanma: 05.06.2015 - 23:18
Abone Ol google-news

Sabah saatleri Dalyan- Caddebostan arası. “Beyaz Türk’lerin” yürüyüş parkuru. Büyük Kulüp sahile tentelerini kurmuş, hemen yanında belediyenin halk plajı. Denizde sınır olur mu? Küçük dubalar. Daha mevsim tam başlamadı. Başladığı anda hele hafta sonu cıvıl cıvıl olacak sahiller. Banklarda soluklanan gençler. Selam verip yanlarına ilişiyorum. 3 kişiler. Biri ilk kez oy kullanacak, ikisinin Cumhurbaşkanlığı dahil üçüncü seçimi. İlk kez oy kullanacak olan konuşuyor: Aileden CHP’liyiz. Annem, babam, ablam ve ben. İkiye ayrıldık. İki kişi CHP, iki kişi HDP.

“Ödünç oy yani?” diyorum. “Tam öyle söylenemez Selocan’ı seviyoruz” deyip bir kahkaha patlatıyor. Diğer iki genç CHP’li. Onlar partilerinde kararlı. Sahilden yürümeye devam. “Süt Mısır” çıkmış. Bir tane alıyorum. “2 lira”... “Nasıl işler?”

“Burada iyi abi.”

“Seçimde ne görüyorsun?”

“AKP güçlü abi, kolay kaybetmez.”

“Senin oyun kime?”

“Benim oyumu boşver abi...”

Fenerbahçe burnuna doğru yürüyüşe devam. Hemen girişte bir ara Sütiş şimdi yeniden Romantika olan cafe. Yabancısı olduğum yerler değil. Çocukluğum buralarda geçti. Ailem hala burada oturuyor. Bilirim, buranın kemik bir CHP seçmeni vardır. Özellikle kadınları politikaya erkeklerden daha meraklı olduğu yerlerdir. Bir grup kadın. Yaşları 60’ın üzeri. Sohbet...

Çözümden sonra bu kez “Türk sorunu çıkar” diyenler var. Bağdat Caddesi’nde oturan bir akademisyen Demirtaş’ı “Türk sorununu bitirecek adam” diye tarif ediyor...

‘Korkuları gideriyor’

Hep bir ağızdan “Mustafa Kemal’i’ anlatıyorlar. “Tamam diyorum anladım oyunuz CHP’ye...” “Evet ama” diyor kadınlardan biri “Selahattin’ i de seviyoruz.”

“Neden?” diyorum.

“Barış diyor, bölünmeyeceğiz diyor, korkuları gideriyor.”

Kilit cümle belki de bu. “Demirtaş korkuları gideriyor.”

Türkiye gecikerek de olsa Kürt sorununu konuşuyor. Bu sorunun çözümü için son dönemde söylemleriyle pek çok şeyi yıksa da, Tayyip Erdoğan’ın attığı adımları inkar etmek yanlış olur. Tabi Hakan Fidan- MİT aracılığıyla sürece katılan Abdullah Öcalan’ı...Ve onun talimatlarından Çıkmayan Kandil’i. KCK’yi...

Çözümü “Bölünme” olarak düşünen kitle hiç de az değil. Hatta Çözümden sonra bu kez “Türk sorunu” çıkar diyenler de. Gezdiğim birinci bölge işte “kaygılı Türk’lerin yoğun olduğu” kritik yerlerden biri. Ancak “Demirtaş’ a oy vermeyecek olsalar da güvenmişler.” Bağdat Caddesi’nde oturan bir akademisyen arkadaşım Demirtaş’ı “Türk sorununu bitirecek adam” diye tarif etti. Notlarıma kaydettim.

İstanbul’un 1. Bölgesi Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Üsküdar’ı kapsıyor. 2011 seçimlerinde 1 milyon 386 bin oy alan AKP’yi (yüzde 48), 963 bin oy alan CHP (yüzde 33.5), 259 bin oy alan MHP izlemiş.

Bu seçimlerde birinci bölgede yıldızlar savaşı var. Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak AKP 6. sıra adayı. Hemen önünde Hukukçu Osman Can var. Birinci sıra adayı ise İdris Güllüce. CHP ilk iki sırada iddialı kadın adaylar. Şafak Pavey ve Gamze İlgezdi. Gürsel Tekin de buradan İlhan Kesici de. HDP’de birinci sıra Selahattin Demirtaş. İkinci 28 Şubat sürecinde zulme uğramış Hüda Kaya.

MHP birinci sıra adayı Semih Yalçın. “Tanınmış” bir bağımsız aday da bölgede. Eski polis müdürü Ali Fuat Yılmazer.

En yoğun çalışan CHP

Nabız yoklamaya gittiğim yerlerde en yoğun çalışan ekibin CHP’liler olduğunu gördüm. Aslında hep tam tersi olurdu. Yollarda AKP’yi görürdüm. Bu kez teşkilatları zayıf çalışıyor. Özellikle gençler arasında HDP çok popüler. Demirtaş’ın kendi dillerini konuştuğunu söylüyorlar.

1. Bölgede AKP’nin oylarının azalacağı kesin. Yüzde 40’lar civarına inebilir. CHP aynı güce sahip ama AKP’den daha fazla olmak üzere HDP’ye bir kayış var. 31 milletvekili çıkaracak bölge. Ama eğer sokaktaki konuşmalar sandığa yansırsa HDP bölgeden iyi oy alırsa bu bölgenin önemli mesajı ülkeye yansır. Türk sorununun çözülebileceği ve 1920 ruhuna dönülebileceği iki kritik mesajdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler