İşte asıl kazananlar

Başkanlık koltuğuna kadınlar oturdu

Yayınlanma: 31.03.2014 - 23:21
Abone Ol google-news

Yerel seçimlerde yüzde 40 kadın kotası uygulayan BDP, tüm belediyelerde eşbaşkanlık sistemi uyguladı. Kadın ve erkek iki kişiyi belediye başkan adayı
gösteren BDP; birçok koltuğu kadınlara emanet etti. 6’sı Diyarbakır ve 3’ü Şırnak olmak üzere BDP’nin kadın adayları 20 ilçede belediye başkanlığını kazandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık koltuğuna ilk kez bir kadın oturdu. Eski BDP eş genel başkanı olan ve 1980 darbesinin ardından Diyarbakır Cezaevi’nde ağır işkenceler gören Gültan Kışanak, Diyarbakır’ın ilk kadın belediye başkanı oldu.

Hakkâri’de belediye başkanlığını Dilek Hatipoğlu kazandı. 1975’te Muş’un Varto ilçesinde doğan Hatipoğlu, kentin ilk kadın belediye başkanı oldu. Hatipoğlu, “Biz parti olarak diyoruz ki, kadın yaşamın her alanında yer almalı. Özellikle yerelde, aktivitelerde yer almalı diyoruz. Bu benim için hem
zor, hem onurlu bir görev. Çünkü Hakkâri halkı bu mücadelede yer alan bir halk” dedi. Hatipoğlu, Hakkâri’deki öncelikli olarak su, kanalizasyon ve altyapı sorunlarını çözmeyi hedeflediğini söyledi.

İmret, yüzde 83 ile seçildi


Şırnak’ın Cizre ilçesinde belediye başkanlığını BDP’den Leyla İmret kazandı. Toplam 32 bin 137 seçmenin olduğu Cizre’de 27 yaşındaki Leyla İmret yüzde 83 oy oranı ile belediye başkanı oldu. Leyla İmret, 5 yaşındayken babasının öldürülmesinin ardından annesi ile önce Mersin’e ardından  Almanya’ya göç etti. Bremen’de okuyan İmret, belediye başkanlığına girmesinin sebeplerinden birinin, 22 yıl sonra babasının mezarını ziyaret etmek olduğuna işaret ediyor.

En genç başkan 

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde BDP’nin aday gösterdiği üniversite öğrencisi 25 yaşındaki Rezzan Zoğurlu ile Türkiye’nin en genç belediye başkanı oldu. PKK’nin 27 Kasım 1978 yılında kuruluşunu ilan ettiği Lice’nin Fis (Ziyaret) köyünde, 10 yıl sonra 27 Kasım 1988’de dünyaya gelen Rezzan Zoğurlu’nun, aynı zamanda örgütün kurucu kadroları arasında yer alan Allaatin ve Seyfettin Zoğurlu’nun yeğeni olduğu belirtildi. Zoğurlu’nun bazı aile fertleri faili meçhul cinayetlere kurban giderken, Zoğurlu da 2011 yılında öğrenci olduğu dönemde bir eyleme katıldığı gerekçesiyle tutuklandı. 13 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Zoğurlu, üniversite eğitimine devam ediyor.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Saltukova beldesinde CHP’li Makbule Zerrin Güneş, 3 dönemdir belediye başkanı olan ve eşi Bayram Güneş’in daha önce 2 kez kaybettiği AKP’li Adil Düzlü’ye karşı seçimi kazandı. 33 yıllık eğitimci Güneş, öğretmenlik ve Türk Eğitim-Sen ilçe temsilciliği yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler