İşte Galatasaray’ın UEFA tutanakları

Sarı-Kırmızılıların 4 Aralık’ta Nyon’da yaptığı savunmanın detaylarına Cumhuriyet ulaştı. Uzman bir danışma heyetini ve yönetimin hazırladığı raporda şike süreci, terör, e-bilet’ten dert yanıldı.

Yayınlanma: 22.01.2016 - 02:42
Abone Ol google-news
 
Mali yapısı, Finansal Fair-Play kriterlerine uygunluk göstermediği için Avrupa kupalarından 1+1 yıl men edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Galatasaray’ın UEFA’ya yaptığı savunmaya ve kapsamlı raporu hazırlayan danışma heyetinin kimlerden oluştuğuna Cumhuriyet ulaştı. Türkiye’nin en iyi ekonomist ve hukukçularından oluşan 9 kişilik grup, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’in önderliğinde, yöneticiler Fatih İşbecer, Tarık Taşar’ın yanı sıra kulübün profesyonelleri Sedef Hacısalioğlu ile Gözde Turan’ın da katılımıyla kritik toplantılar yaptı.
 
9 toplantı yapıldı
 
Danışma heyetinde, her biri kendi alanında uzman, önemli şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan Coşkun Gülen, Aktuğ Alimoğlu, Ömür Karakuş, Ethem Kutucular, Işın Çelebi, Ömer Tanrıöver, Burak Koçer, Erdal Arslan ve Efsun Yazıcıoğlu yer aldı. Bu ekip, Galatasaray’ın 4 Aralık 2015’te Nyon’da UEFA’ya yaptığı savunmayı hazırlamak için 9 kez bir araya geldi, 60 sayfalık raporu oluşturdu.
 
Olağanüstü faktörler
 
Danışma heyetinin hazırladığı UEFA’ya sunulan savunmada, “Olağanüstü bir dizi faktör Galatasaray’ın finansal sonuçlarını etkilemiştir” denilirken bu nedenler şu şekilde raporlandı:
 
1- Bizim dışımızda oluşan şartlar (Bölgesel savaş, mülteci krizi, terör, şike, e-bilet).
 
2- Büyük ve öngörülemeyen değişiklikler (Dövizdeki artış ve faiz sorunu, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz).
 
3- Futbol piyasasındaki yapısal yetersizlikler (Yayın gelirleri, sözleşmeler).
 
Savunmada, Türkiye’de artan terör olayları, Ankara’da yaşanan patlama, 2 genel seçim ve Suriye’den göçün artmasının ülke içinde özellikle ekonomik endişelere yol açtığı, güvenlik anlamında da korku duyulduğu vurgulandı.
 
Güvensizlik ortamı
 
Futbol dünyasındaki güvensizlik ortamının yanı sıra e-bilet nedeniyle statlara gelen seyirci sayısının düştüğü, bunun kulübün gelir seviyesini azalttığı belirtildi. Ayrıca özellikle 2014 yılında yapılan futbolcu sözleşmelerindeki kur ile günümüzdeki kur arasında büyük farklılıklar olduğu, bu durumun kulübün sırtına ekstra yük bindirdiğinin altı çizildi.
 
 
‘Şike ile Passolig olumsuz etkiledi’
 
UEFA’ya yapılan sunumda, “Şike süreci, Türkiye’de fut bol severler arasında güvensizlik ortamının oluşmasına yol açtı. Taraftarların maçlara gidişi azaldı. 2014’te uygulanmaya başlanan Passolig gişe hasılatı üzerinde olumsuzluklara neden oldu. Türkiye’de gişe hasılatı yüzde 36 düştü. Passolig ve şike süreci gibi diğer faktörlerle birlikte Türkiye’deki ekonomik koşullar da hesaba katıldığında toplam 1.2 milyon seyirci azalmasıyla karşı karşıyayız. Bu olumsuz faktörler sponsorluk gelirlerini azalttı. Sponsorlar, kulüplerden çekilme yolunu seçti veya sözleşme yenilemedi. G.Saray gişe hasılatının üçte birini kaybetti” denildi.
 
‘Ek süre istiyoruz’
 
Galatasaray heyeti, UEFA’ya ayrıca “Mayıs 2015’ten bu yana geçen kısa zamanda kulübün yaşadığı mali iyileşme rakamlarda görülebilir. Finansal Fair-Play yönetmeliği uyarınca yeniden yapılanma sürecini tamamlamak adına sizinle olan anlaşmamızı geliştirmek için ek süre talep ediyoruz” dedi.
 
 
Terör ve Suriye sorunu vurgusu
 
Galatasaray, UEFA raporunda, Türkiye’deki terör olayları ve Suriye kriziyle doğan mülteci sorununun gelir kaybı yaşamalarına yol açtığını şu ifadelerle anlattı:
 
EKONOMİ KÜÇÜLDÜ: Son 3 yılda Türkiye’de yaşanan bölgesel savaş, terör ve Suriye mülteci krizi Galatasaray’ı etkiledi. Ülke ekonomisi küçüldü ve kur dalgalanmaları arttı. E-bilet düzenlemesiyle birlikte bazı rakiplerimizin dahil olduğu şike sürecinin sonunda sponsorluk gelirlerimiz azaldı.
 
ZAMANINDA ÖDEDİK: Kulübün kontrolü dışında gelişen olumsuz faktörlere rağmen ödeme yükümlülüklerimizi, borçları zamanında veren, taahhütlerine sadık kalan; güçlü ve güvenilir bir kurum olduk.
 
KAYNAK MÜLTECİLERE: Yaklaşık 8 milyon Avro, 2.2 milyon Suriyeli mülteci için harcandı. Suruç, Ankara ve Diyarbakır’daki terör saldırıları ekonomik belirsizlik doğurdu. Haziran-Kasım 2015’te 680 kişi terör nedeniyle öldü. 
 
Kur farkı faturası: 60 milyon Avro
 
Galatasaray sunumunda 2011’de 1.90 olan Dolar-TL kurunun 2015’te 2.86’ya yükseldiğini; 2011’de 2.46 seviyesindeki Euro-TL paritesinin 2015’te 2.72’lere çıktığını vurguladı, şu ifadeler kullanıldı:
 
BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI: Son üç yıl içinde Türkiye’nin büyüme hızı yüzde 50 oranında yavaşladı ve yüzde 3’ün altında düştü. 2013’te yüzde 4.2 oranında büyüyen ülke ekonomisi, 2014 yılında yüzde 2.9 yavaşladı. Türkiye’de yatırımcı duyarlılığı, yaşanan bu değişikliklere karşı savunmasız kaldı. Bununla birlikte piyasalarda, 2013’ün ortalarından bu yana önemli para ve mali piyasa oynaklığı yaşandı.
 
FAİZ GİDERİ ARTTI: Ekonomik krizle ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası büyük ölçüde kredi faiz oranlarını arttırdı. Türk Lirası açısından bankaların ticari kredi faiz oranları yükseldi. Fonlama maliyetleri 2011-2015 döneminde yüzde 26 seviyesinde arttı. Bu durum aynı zamanda yüksek faiz gideri, daha az kâr ve kayıplara yol açtı. Kur dalgalanmaları ve artan döviz kurunun Galatasaray’a etkisi 60 milyon Avro’luk kayıp oldu. Artan risk, Türk Lirası’nın zayıflaması
oyuncu maliyetleri ve operasyonel giderlere yük getirdi.
 
‘Taraftarımız en büyük gücümüz’
 
UEFA’ya yapılan sunumda, “Galatasaray, UEFA Finansal Fair-Play kriterlerini karşılamak için mali güce ve potansiyele sahip. Biz 2018 yılına kadar zorlukların üstesinden gelmek için tarihsel ve ekonomik varlıklarımızdan yararlanmakta kararlıyız. Türkiye’deki 25 milyon, dünya genelindeki 5 milyon taraftar kitlemiz sürekli artıyor. Genişleyen taraftar kitlemiz, yenilikçi projelerimiz aracılığıyla daha büyük ekonomik değer yaratmak üzere harekete geçecek ve en önemli güçlerimizden biri
olacak” denilerek garanti verildi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler