İttifakın ‘kaybedeni’ İYİ Parti

Yerel seçimlerde il belediyesi alamayan İYİ Parti’nin MHP oylarını konsolide edemediği ve kazandığı belediyelerde CHP oylarıyla başarılı olduğu yorumları yapılıyor.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 23:06
Abone Ol google-news

Yerel seçimlerde, CHP ile ittifakta olmasına karşın büyükşehir belediyesi ve il belediyesi alamayan İYİ Parti, “Millet İttifakı’nın kaybeden” partisi oldu. CHP’nin, “özellikle İç Anadolu Bölgesi’ndeki MHP’nin oylarını konsolide edeceğini” düşündüğü İYİ Parti, milliyetçi muhafazakâr seçmenin yoğunlukta olduğu bu bölgede “beklenilen etkiyi yaratamadı.” Parti, 24 Haziran’da en güçlü olduğu Antalya’da ise sadece iki ilçe belediyesini alabildi.

İYİ Parti, 24 Haziran seçimlerine kıyasla yerel seçimlerde “oyunu düşürdü.” CHP ile ittifakta Antalya’da Aksu, Alanya, Demre, Elmalı, Gündoğmuş, Korkuteli ve Serik, İYİ Parti’ye bırakılmıştı. Ancak partinin en iddialı illerinden olan ve CHP ile işbirliğinde “pek çok ilçeyi alabileceği” düşünülen Antalya’da, İYİ Parti, sadece iki ilçe belediyesini, Demre ve Elmalı’yı kazanabildi. Bu durum “CHP seçmeninin yoğunlukta olduğu kıyı illerinde CHP’lilerin yeniden partisine döndüğü” değerlendirmelerine neden olurken, İYİ Parti’nin “en iddialı olduğu” ve eski Belediye Başkanı ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un aday gösterildiği Balıkesir’de yüzde 47 civarında oy almasındaki en büyük etkenin de “CHP oyları olduğu” belirtiliyor.

CHP’nin İYİ Parti ile ittifakında, Balıkesir’de Ahmet Akın’ı aday göstermesi halinde “Balıkesir’de de Ankara ve İstanbul’daki gibi bir başarının yakalanabileceği” ifade edilirken, bu noktada CHP’nin Balıkesir’i İYİ Parti’ye bırakarak, “stratejik hata yaptığı” ifade ediliyor. İYİ Parti Antalya’da Demre ve Elmalı ile Aydın’da İncirliova ve Nazilli, Balıkesir’de Susurluk, Burdur’da Kocaeliler (belde) Bursa’da Mustafakemalpaşa, Çanakkale’de Eceabat ve Gökçeada, Çorum’da Sungurlu, Denizli’de Baklan, Edirne’de İpsala, Isparta’da Eliborlu, İzmir’de Tire, Karaman’da Ermenek, Kayseri’de İncesu, Samsun’da İlkadım, Trabzon’da Yomra, Yozgat’ta Yerköy ve Zonguldak’ta Gökçebey belediyelerini kazandı. Partinin kazandığı ilçe belediyeleri baz alındığında da “24 Haziran’daki gibi partinin CHP seçmeninin yoğunlukta olduğu yerlerden oy aldığı” gözleniyor. İYİ Parti, MHP’den kendisine geçen Söğüt Belediyesi’ni ise yeniden MHP’ye kaptırdı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler