İzmir'i gaza boğdular

Polis hiçbir taşkınlık yapmayan yurttaşlara müdahale etti. Çok sayıda kişi yaralandı.

Yayınlanma: 12.03.2014 - 22:13
Abone Ol google-news

İzmir’de polis, Berkin Elvan’ı anmak isteyen ve hiçbir taşkınlık yapmayan yurttaşlara, önceki akşam olduğu gibi dün de tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahaleden etkilenenler arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “sadece iktidarın polisi ve valisi” olan yöneticilerle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Kentte çok sayıda yurttaşın yaralandığı olaylarda 100’e yakın kişi de gözaltına alındı.

FOTO GALERİ-İZMİR'DE POLİS SALDIRISI

Berkin Elvan’ın İstanbul’da toprağa verildiği saatlerde İzmir’de de, DİSK, KESK, TMMOB’un çağrısıyla anma eylemi gerçekleştirildi. Konak Alanı girişinde bir araya gelen binlerce İzmirli, saygı duruşunda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve çok sayıda yurttaşın katıldığı anmada “Berkin Elvan ölümsüzdür” pankartları taşındı.

“Katil Tayyip Erdoğan”, “Hükümet istifa”, “Katil devlet hesap verecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Berkin’in katili AKP’nin polisi” sloganları atan grup, saygı duruşunun ardından İzmir Saat Kulesi önüne giderek Berkin Elvan anısına mum dikmek istedi. Konak Alanı girişinde bekleyen Toma ve çevik kuvvet ekipleri ise yürüyen ekibe izin vermeyerek tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada Kocaoğlu ve milletvekilleri de müdahaleden etkilendi. TOMA’ların sıktığı tazyikli suların içindeki kimyasal bir yurttaşın da gözünden yaralanmasına neden oldu. Gözlere gelen sudan etkilenen yurttaş hastanede tedavi altına alındı.

 

Belediyeye sığındılar

Polisin saldırısının ardından bir grup İzmir Büyükşehir Belediye binasına sığındı. Çevik kuvvet ekipleri de bu yurttaşları gözaltına almak için belediye kapısını zorladı. Ancak güvenlik görevlileri polisin içeri girmesine izin vermedi. Atılan gazlar rüzârın etkisiyle Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na kadar ulaştı. Çok sayıda yurttaşın gazdan etkilenerek tepki göstermesi üzerine polis geri çekilmek zorunda kaldı. Bu sırada yaşlı bir kadın yurttaş, elindeki ekmekle çevik kuvvet ekiplerinin yanına giderek onlardan birine sarıldı ve “Yeter artık öldürmeyin çocukları” diye seslendi.

Polisin çekilmesinin ardından binlerce kişi, ellerinde Berkin Elvan posterleri ve pankartlarla İzmir Saat Kulesi önüne geldi ve oturma eylemi yaptı. Saat Kulesi önünde mum yakan yurttaşlar, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

 

Belediyeden TOMA'ya su yok

Müdahaleden etkilenen Kocaoğlu daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı açıklamada, polise otobüs tahsis etmeyeceklerini, TOMA’lara da su vermeyeceklerini yineledi. Ülkenin gerilmek istendiğini vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Hiçbir konuşma olmadan gözlerimin önünde su sıkıldığına şahit oldum. İzmir Valisi’ni getiren, bugünkü AKP İzmir Büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım’dır. Onun hemşerisidir. İzmir Emniyet Müdürü’nü de Yıldırım getirmiştir. Bu saldırılar karşısında dün gece (önceki gece) milletvekilimiz Alaattin Yüksel’le Emniyet Müdürü’nün konuşmasına şahit oldum. ‘İsteklerinizi yazılı iletin yazılı yanıt vereceğiz’ diyen bir müdürle karşılaştık. Orada çocuklarımıza saldırılırken şartlanmış bir kişi gördüm. Sadece iktidarın polisi, iktidarın valisiyle karşı karşıyayız. Şu andaki İzmir Valisi ve İzmir Emniyet Müdürü AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım’ın valisi ve müdürüdür. Artık Türkiye’de AKP iktidarı diye bir şey var mı bilmiyorum.”

Öte yandan önceki akşamdan bu yana kentte onlarca kişi yaralanırken, 100’ün üzerinde de gözaltı olduğu öğrenildi.

 

Denizli de ayakta

Denizli’de 6 kişinin gözaltına alındığı önceki akşamki eylemlerin ardından dün de Pamukkale Üniversitesi’nde hareketlilik yaşandı. Yaklaşık 2 bin kişilik öğrenci grubu derslere girmeyerek, kampus dışında anma eylemi gerçekleştirdi. Gruba müdahale eden polis çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler