Kabinesi de radikal... Yunanistan’ın ilk engelli bakanı

Başbakan Çipras, kabinesini açıkladı. SYRİZA'dan Panayotis Kurublis ilk görme engelli Sağlık ve Sosyal Sigorta Bakanı oldu.

Yayınlanma: 28.01.2015 - 10:00
Abone Ol google-news

AB-Avrupa Merkez Bankası-IMF’nin dayattığı “acı ilaca” karşı Yunanistan’da iktidara gelen Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) yeni hükümeti kurdu. SYRİZA ile kemer sıkma karşıtı sağcı parti Bağımsız Yunanlılar (ANEL) koalisyonu, 4’ü süper 11 bakanlık, devlet bakanları ve bakan yardımcılarıyla birlikte 6’sı kadın 39 kişilik kabine oluşturdu.

Renkli tişörtleri ve kotlarıyla Maliye'nin başında

Borçların yeniden yapılandırılması pazarlıklarına liderlik edecek maliye bakanlığına, kemer sıkma düşmanı Yanis Varufakis getirildi. Türkiye karşıtı bakanlar 53 yaşındaki hem Yunan hem Avustralya vatandaşı Varufakis, mali krizle ilgili yazdığı bloglarla Twitter’da binlerce takipçi ve SYRİZA iderliğinin saygısını kazanan karizmatik bir şahsiyet. Kemer sıkmaktan vazgeçilmeden ekonomik büyüme sağlanamayacağını ve borçların ödenmesinin ekonomik büyümeye endekslenmesini savunuyor. Artık Varufakis, kendisine verilen tavsiyelere uymayıp bakan olarak -eskisi kadar uzun olmasa bile blog yazmaya devam edeceğini belirtti. “Bir tutam Karl Marx katılmış Keynes” diye nitelenen Varufakis’in lakabı, çizgi romanlarda Fastastik Dörtlü’nün en büyük düşmanı, süper kötü kahraman Dr. Doom (Kıyamet).

ABD, Britanya, Avustralya, İsveç, Yunanistan’da akademisyenlik, video oyunu şirketi Valve’de ekonomistlik yapmış Varufakis, seçim kampanyasında Yunan oligarklarını yok etme, ülkedeki insani felaketi bitirme ve borçları yeniden müzakere sözü verdi. AB’ye “Çatışmayı en aza indirgeyip herkesin yararına bir anlaşmaya varma şansını en yükseğe çıkaracağız” mesajını, pazarlıklarda yapıcı rol oynayacağına yoranlar oldu.

Görme engelli sağlık bakanı

Koyu Ortodoks, Almanya’yı “tüm kötülüklerin anası” gören, Yahudi karşıtı açıklamalar yapan, komşu Türkiye, Makedonya, Arnavutluk’a karşı şahinleşen ANEL’den partinin başkanı Panos Kammenos savunma bakanı Maria Kolia Çaruha da Makedonya-Trakya Bakan Yardımcısı oldu. Dışişleri Bakanlığı uluslararası ilişkiler profesörü Nikos Kotzias’a emanet. “Yunan borç sömürgesi. Avrupa İmparatorluğu ve Alman üstünlüğü” gibi kitapları olan Kotzias soğuk bir isim. SYRİZA’dan Panayotis Kurublis ilk görme engelli Sağlık ve Sosyal Sigorta Bakanı oldu.

Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Panayotis Kurumplis, 10 yaşındayken, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali döneminden kalan patlamamış bir el bombasının infilak etmesi sonucu görme yetisini kaybetmiş. Yunanistan'da doğan Kurumplis'in ailesi Pontus Rum kökenli ve Türkiye'den göç etmiş.

Turizm, eski modele emanet

Turizm Bakanı Elena Kuntura, 11 yaşındayken atletizmde 100 metre ulusal rekor kırmış, 3 dil bilen Kuntura, CNN tarafından 'yurtdışındaki en iyi 10 model' arasında gösteriliyor.

Diğer önemli isimler şöyle: Ekonomiyle ilgili tüm alanları denetleyecek Başbakan Yardımcısı SYRİZA liderlerinden ekonomist Yannis Dragasakis, Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Panayotis Nikoludis, Çalışma ve Sosyal Dayanışma Bakanı Panos Skurletis, Başbakanlık Genel Sekreteri konumunda Devlet Bakanı Nikos Pappas, İçişleri Bakanı Nikos Vutsis, Adalet Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı Nikos Paraskevopulos, Ekonomi Altyapı Denizcilik ve Turizm Bakanı Yorgos Stathakis, Yeniden Yapılandırma Çevre ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Kültür Eğitim ve Din İşleri Bakanı Aristidis Baltas. Kabinede isteyen piskopos ve İncil eşliğinde dini yemin, istemeyenler de bunlarsız sadece siyasi yemin etti.

Merkel Çipras’a başarı diledi

Yeni Başbakan Aleksis Çipras’ın ilk dış konukları yarın Avrupa Parlamentosu Başkanı, Alman Sosyal Demokrat Martin Schulz, ertesi gün Avro Bölgesi maliye bakanlarına başkanlık eden Jeroen Dijsselbloem olacak.

Varufakis Dijsselbloem ile yaptığı 15 dakikalık telefon görüşmesini “cesaret verici” diye niteleyip “Avro Grubu’ndan Yunanlılar için iyi, İrlandalı, Slovak, Alman, Fransız ve İtalyanlar için kötü bir çözüm talep edecek değilim” dedi. IMF Başkanı Christine Lagarde “Yunanistan’ı desteklemeye devam etmeye hazırız ve yeni hükümetle görüşmeyi istiyoruz” diye zeytin dalı uzattı. Ama en önemlisi AB’nin gerçek lideri konumundaki Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Çipras’a gönderdiği tebrikti: “Büyük sorumlulukla karşılaştığınız zor bir zamanda göreve geldiniz. Hükümetinizin halklarımız arasındaki geleneksel derin dostluğu daha da güçlendireceğini
umuyorum. Çalışmalarınızda fazlasıyla kuvvet ve başarı temenni ediyorum.”

Samaras şifreleri vermedi
Eski sağcı Başbakan Antonis Samaras temayüllere aykırı biçimde devir teslimine katılmadığı ve başbakanlığın kablosuz şifrelerini de vermediğinden, Çipras konutta internet bağlantısı kuramaz, e-posta atamaz halde kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler