Kalp kapakçığı değiştirilen en yaşlı hasta

Prof. Dr. Timurkaynak: "Eski Anayasa Mahkemesi başkanı Şevket Müftügil, TAVI yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirilen en yaşlı hasta olarak literatüre geçti"

Yayınlanma: 28.11.2013 - 13:24
Abone Ol google-news

Eski Anayasa Mahkemesi başkanlarından Şevket Müftügil'in (96) kalp kapakçığı ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Timur Timurkaynak, Müftügil'in, TAVI yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirilen en yaşlı hasta olarak tıp literatürüne geçtiğini bildirdi.

Prof. Dr. Timurkaynak yaptığı yazılı açıklamada; Şevket Müftügil'in kalp kapakçıklarının, Bayındır Hastanesi'nde, açık kalp ameliyatı olmadan değiştirildini ifade etti.

Prof. Dr. Timurkaynak, hastanın bir ay öncesine kadar aktif yaşadığını, günde 2 saat yürüyüş yaptığını ve kendi işlerini görebildiğini, fiziksel ve entellektüel yönden de mükemmel olduğunu kaydetti. Müftügil'in, bir ay önce nefesinde daralma, kısa mesafede yorulma, nefes nefese kalma ve ayaklarında şişlik şikayetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Timurkaynak, yapılan muayene ve tetkikler sonrasında yaşlılığa bağlı ciddi aort kapağı darlığı tespit ettiklerini anlattı.

Hastaya, TAVI yöntemini önerdiklerine vurgulayan Timurkaynak, "İlk önerdiğimizde kabul etmedi. Ancak kısa sürede hayat kalitesi düşüp, kalp yetmezliği bulguları belirginleşince ikna oldu ve operasyonu gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

- TAVI yöntemi

TAVI yöntemi hakkında da bilgi veren Timurkaynak, bu uygulamayla hastaların açık kalp ameliyatı olmadan, kalp kapakçıklarının değiştirildiğini ifade etti.

Bu işlem için anjiyo yapar gibi hastanın kasığından bir santimetrelik bölümden giriş yaptıklarını belirten Timurkaynak, "Daha sonra oraya dikiş atıyoruz. 2-3 gün hastayı gözetim altında tutuyoruz. Genel durumu iyiyse taburcu ediyoruz. Eğer kasık damarları uygun değilse direkt göğüsten de kalbe giriş yapabiliyoruz. Bu sayede kapak değişimini gerçekleştiriyoruz. Çözümsüz hastalar için, ciddi bir tedavi seçeneği ve hayatta kalma şansı sağlayan bir yöntem bu" görüşlerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler