Kandil’den de hükümete yasal düzenleme şartı

Çözüm süreci kapsamında Kandil’de HDP heyetiyle görüşen KCK yönetimi, örgütün geri çekilmesi ve geri çekilme sürecinin denetlenmesiyle ilgili müzakere taslağında yer alan koşullara olumlu bakarken, hükümetin müzakere taslağıyla ilgili tavrını netleştirerek bir an önce müzakerelere geçilmesi yönünde mesaj verdi.

Yayınlanma: 11.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Kandil’de hükümetin seçime dönük bazı hesaplar yaptığı ve oyalama taktiği izlediği de dillendirilirken, iç güvenlik paketinin sürece ters olduğu belirtildi. Kandil, bölgeye yapılan karakolları da “çatışmasızlığın ihlali” olarak yorumladı.

Çözüm süreci kapsamında Başbakan Yalçın Akdoğan ile yapılan görüşmede çıkan “seçimi geçirme eğilimi” üzerine Kandil’in “acil çağrısı”yla HDP heyeti ile KCK yetkilileri yaklaşık 6 saati bulan bir görüşme gerçekleştirdi. Taslakta yer alan hususları makul bulan örgüt yöneticileri, taslakla ilgili bazı önerileri HDP heyetine aktarırken Öcalan’ın belirttiği öneri ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını da vurguladı. Kandil’in Türkiye sınırları içinde silahsızlanması ve geri çekilmesiyle ilgili taslakta
yer alan takvimi kabul ettiği ve bu geri çekilme süreciyle ilgili bağımsız bir yapıda olacak İzleme Heyeti’nin denetiminde yapılmasına da olumlu yaklaştığı belirtildi.

KCK’nin pek çok yönetici ve yetkili isminin yer aldığı öğrenilen toplantıda müzakere taslağıyla ilgili örgüt içinde daha önce yapılan toplantı ve değerlendirmeler HDP heyetine tek tek aktarıldı. Kandil’deki görüşmede müzakere taslağının yanı sıra hükümetin çözüm sürecine bakışıyla ilgili KCK yöneticileri değerlendirmelerini aktardı. Buna göre Kandil’de hükümetin çözüm sürecini sürüncemede bıraktığı, oyalama taktiği izlediği ve önümüzdeki aylarda farklı konuları gündeme getirerek seçime kadar zaman kazanma stratejisi izlediği yönünde görüşler dillendirildi.

Meclis’in gündeminde bulunan polisin yetkilerini artıran iç güvenlik paketinin de çözüm sürecinin içeriğine aykırı olduğu ifade edildi.

HDP heyeti de görüşmeyle ilgili dün yaptığı yazılı açıklamada, Öcalan tarafından hazırlanan müzakere taslağı hakkında iki kez devlet ve hükümet yetkilileriyle görüşüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda HDP heyetinin önceki gün Kandil’de KCK yetkilileriyle bir araya geldiği anımsatılan açıklamada, görüşmenin içeriği hakkında şu bilgiler verildi: “KCK yetkilileri tarafından kabul edilen bu taslağın Türkiye devleti ve AKP hükümeti tarafından da kabul edilmesini istediklerini, devlet ve hükümet yetkililerinin netleşmeyen cevaplarının da bir an önce netleştirilerek halklarımıza ve kamuoyuna deklare edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.” Açıklamada, KCK yetkililerinin hükümetin ortaya koyduğu oyalama ve seçime dönük bazı hesapların bir tarafa bırakılması gerektiği, taslakta belirtilen çözüm önerilerinin bir an önce pratikleşmesi gerektiği görüşünü söylediği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler