Kanserle savaşını ikizi sürdürüyor

Tek yumurta ikizini, yumurtalık kanserinden kaybeden Aslı Akyürek, Türkiye’de yumurtalık kanseri üzerine çalışan bir merkez kurmak istiyor.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 23:46
Abone Ol google-news

Aslı Akyürek, tek yumurta ikizi kız kardeşi Ahu Akyürek’i (38) 2,5 yıl önce yumurtalık kanserinden yitirdi. Kardeşinin kaybı ile hayatını kanser hastalarına adadı, bireysel çalışmalar başlattı. Türkiye’de yumurtalık kanserinin çok bilinmediğini söyleyen Aslı Akyürek, yurtdışındaki gibi yumurtalık kanseri üzerine çalışma yapan merkezlerin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. Akyürek “Neden kendi ülkemde bu tür araştırmaları yapan merkezler yok. Her yıl çok sayıda kadın sinsi ilerleyen yumurtalık kanserinden ölüyor” diye yakındı.

 

14 dakika arayla...

Ahu ile Aslı, 1974 yılında 14 dakika ara ile dünyaya gelen tek yumurta ikizi. Bugüne kadar hiç ayrılmayan iki kız kardeş, her şeyi birlikte yaptı. İki kardeşin hayatı Ahu’ya 30 Aralık 2010’da yumurtalık kanseri teşhisi konulunca değişti. 5.5 yıldır takip edilen bir sol yumurtalık kisti olan Ahu, bir sabah karnındaki şiddetli ağrı ile hastaneye gitti. 4.5 santimetre olan kisti 11.5 santimetreye ulaşmıştı. Ahu apar topar ameliyata alındı. Sol yumurtalığı ve kisti alındı. Patolojiye giden sonuçlara göre, Ahu’nun yumurtalık kanseri olduğu gösteriyordu.

Ahu Akyürek, Bilgi Üniversitesi’nde hazırlık sınıfında ingilizce öğretmeniydi ve hayata çok bağlıydı. Çocukları çok severdi. Ameliyatların ardından uzun süre kemoterapi ve ilaç tedavileri aldı. Hiç pes etmedi, son ana kadar mücadele etti ama olmadı. 5 Ocak 2013’te 00.31’te yaşamını yitirdi.

 

Geliri Londra’ya...

Ahu’nun tedavisi sırasında ise evde “Atölye A Kare”yi kurduğunu, yaşamını yitirmesinden sonra buradaki çalışmaları kendisinin sürdürdüğünü anlatan Aslı Akyürek “Elde ettiğim geliri ise Londra’daki yumurtalık kanseri üzerine araştırma yapan bir merkeze (ovarian. org.uk) bağışladım” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler