Karanlık çağ işkenceleri

Suriye sınırında gün boyu bölgede yaşanan çatışmaları izleyenler, ya savaşan yakınlarının başına bir şey gelmesi endişesi ya da evlerinin IŞİD tarafından yağmalanmasının hüznüyle gözlerini tel örgülerin ötesinden alamıyor.

Yayınlanma: 27.09.2014 - 22:54
Abone Ol google-news

IŞİD’in saldırılarının ardından katliam korkusuyla Kobani’den yardım çağrıları yükselirken, dün sabah saatlerinde uçakların Kobani üzerinde uçuş yapması heyecan yarattı. Türkiye sınırında ise çatışmalar sürüyor. Çok yoğun silah seslerinin duyulduğu bölgedeki çatışmalar, Türkiye tarafındaki endişeli köylüler tarafından anbean izleniyor.

Kobani’nin Mert İsmail köyündeki çatışmaları, sınırın Türkiye tarafındaki aynı adlı Mert İsmail köyündekiler ise endişeyle izliyor. 50 yaşındaki Gülizar adlı kadın, 22 yaşındaki oğlunun YPG’ye katıldığını belirterek “Biz barış istiyoruz. Rojava’da Kürt halkının IŞİD çetelerine karşı galip gelmesini istiyoruz. Ama Türkiye bu IŞİD karşısında hâlâ uyuyor. Sınırdaki tanklar IŞİD’e karşı değil, Kürtlere çevrilmiş durumda” dedi.

 

‘IŞİD’in mallarımı nasıl talan ettiğini izliyorum!’

Kobani’nin Mert İsmail köyündeki çatışmaların ardından çocukları ve torunlarından oluşan 30 kişilik ailesiyle Türkiye’ye sığınan 67 yaşındaki Ahmet Öztunç ise dürbünle köyündeki çatışmaları izliyor. Öztunç,“Çocuklarımı, ailemi her sabah Suruç’ta bırakıp, buraya gelip IŞİD’in mallarımı nasıl talan ettiğini izliyorum. Amerika öncülüğündeki uluslararası güçlere çağrım var. Gelip bizi korusunlar. Yok eğer gelmeyeceklerse de Kürtlere silah versinler. Bizim IŞİD ile savaşacak silahımız yok” diye konuştu.

 

IŞİD dehşetini anlattı

Kaçakçılıkla geçinen 50 yaşlarındaki Muhammed Asman ise Türkçe konuşmaya başladıktan sonra Kürtçe devam ediyor. Anlattıkları ise bizi dehşete düşürüyor. 17 yaşındaki oğlu Adil Muhammet ve köyden 180 gencin 2.5 yıl önce Irak’a çalışmaya giderken Tel Abyad civarında kaçırıldığını, gençlerden 20’sinin öldürüldüğünü anlatan acılı baba, oğlu ve diğer gençlerden haber alınamadığını belirtiyor.

Asman, IŞİD’in yakaladığı YPG’li bir kadını ise ayaklarından iple iki arabaya bağlandığını, sonra da arabaları farklı yönlere hareket ettirerek kadını vahşice katlettiğini ifade ediyor.

 

Mayına basan çocuk öldü

Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınındaki mayınlı araziden Türkiye’ye geçmeye çalışan 11 yaşındaki Fadıl Şeho ve ağabeyi 17 yaşındaki Mahmud Şeho, mayına basarak yaralandı. Şeho, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan Mahmud Şeho yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kobani’deki çatışmalarda yaralanan 19 yaşındaki Leyla İbrahim de Türkiye’ye getirilerek aynı hastanede tedavi altına alındı.

 

Sınırda sivil araçlara ateş açıldı: 2 yaralı

Suruç’ta Kobani sınırına yakın bir noktada Barış Anneleri’nin basın açıklaması sırasında yoldan geçen bir sivil minibüse ateş açıldı. Saçmaların isabet ettiği iki kişi yaralandı. Ateşin nereden açıldığı belirlenemedi. Bir diğer minibüsün de kurşunlara hedef olduğu belirtildi. IŞİD saldırıları nedeniyle çok hareketli günler geçiren Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, sınırdan Türkiye’ye kontrollü girişler devam ediyor. Mürşitpınar gümrüğünün batısında 2 kilometre kadar uzakta tel örgülerin arasından açılan güvenli giriş noktasından gelen Kobanililer, üstleri aranıp sağlık kontrolünden geçirildikten sonra içeri alınıyor. Aynı noktada, önceki gün Mürşitpınarı kapısından Rojava’ya gitmek isteyenler engellenince, tel örgüleri yıkıp Kobani’ye geçtiler. Geri dönenler gruplar halinde Türkiye’ye girdi. Ancak bu kişilere “pasaport kanununa muhalefet” suçundan 3’er bin lira para cezası kesildi.

 

Sınırda ateş açıldı

Kobani’den kaçanların Türkiye’ye giriş yaptığı Suruç’un Yumurtalık bölgesine saat 19.00 sıralarında Kobani’nin Til Şiir köyü taraflarından kimliği belirsiz kişilerce birkaç el ateş açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler