Karar 20 gün sonra geldi

ÖYK, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde aldığı kararları seçimin ardından birer birer yayımlıyor.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 00:28
Abone Ol google-news

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 7 Ağustos’ta aldığı kararları, seçimin ardından aralıklarla yayımlıyor. Satışları Yatağan’la aynı gün onaylandığı ortaya çıkan Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarına ilişkin kararlar da 20 gün sonra dün yayımlandı.

Kemerköy ve Yeniköy termik santralları, Yeniköy Linyitleri İşletmesi, maden ruhsatları ve Kemerköy liman sahasının özelleştirme ihalesi 18 Nisan 2014’te yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi. İhale Şartnamesi çerçevesinde, Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye ait Kemerköy Termik Santralı ile santral tarafından kullanılan taşınmazlar, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye ait Yeniköy Termik Santralı, Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ile taşınmazlar, Yeniköy Linyitleri İşletmesi’nin üzerinde bulunduğu taşınmazlarla Yeniköy Termik Santralı tarafından kullanılan taşınmazlar satılacak.

Özelleştirme kapsamında, maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ile Kemerköy Liman Sahası’nın işletme hakkı da verilecek. İhalede ikinci en yüksek teklifi 2 milyar 670 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti.

ÖYK, Yatağan Termik Santralı, Güney Ege Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlarla maden ruhsat sahalarının 1 milyar 91 milyon dolara Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ’ye satışını da onaylamıştı. Yatağan’a ilişkin karar cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 7 Ağustos’ta alınmış ve seçim sonrasında 16 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yeniköy ve Kemerköy termik santralları ile kömür sahalarının satışının onaylanmasına ilişkin kararın da Yatağan’la birlikte 7 Ağustos’ta alındığı ortaya çıktı. Ancak Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarının satışına ilişkin onay kararları Yatağan’la birlikte değil de 20 gün sonra dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Devletin elindeki son santrallar olan Soma B, Tunçbilek ve Orhaneli termik santrallarının satışa çıkarılmasına ilişkin karar da 7 Ağustos’ta alınmış, ancak 20 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Böylece özelleştirmelerle ilgili kararların cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde topluca alındığı ortaya çıktı. Ancak bu kararların hepsi seçim sonrasında Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna açıklandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler