Katedralde cuma namazı... Peki ya camide ayin yapılsa

ABD’de Washington Ulusal Katedrali tarihinde ilk kez kapılarını Cuma namazı için Müslümanlara açtı. Etkinliğin amacı dünyada Hıristiyan ve Müslümanlar arasında karşılıklı anlayışa, birbirini kabullenmeye katkı sağlamak.

Yayınlanma: 16.11.2014 - 13:47
Abone Ol google-news

Genelde devlet başkanlarının cenaze törenlerinin de aralarında olduğu ulusal olaylara evsahipliği yapan Episcopal katedral geçmişte de inançlar arası organizasyonlar çerçevesinde Müslümanları ağırlamıştı. Önceki gün ise Washington’daki Müslüman toplumundan davet edilen bir grup Cuma namazını ilk kez başkentin ünlü Washington Ulusal Katedrali’nde kıldı. Grubun namaz kılabilmesi için katedralin zeminine kıble yönünde halılar serildi.

Güney Afrika Büyükelçisi İbrahim Rasul ile birlikte girişimin mimarlarından olan kadın papaz Gina Campbell yaptığı konuşmada katedralin tüm insanların ibadet edebileceği bir mekan olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi VOA’nın haberine göre Campbell, ayrı yerlerde oturan kadın ve erkeklere seslenerek “Kalplerimizi açalım, merhameti için aynı Tanrı’ya dua edelim” dedi. Hutbeyi Büyükelçi Rasul verirken etkinliğe geçen yıl Güney Afrika’nın efsanevi lideri Mandela’yı anma töreni sırasında karar verdiklerini anlattı. Konuşmasında Rasul, ABD’deki din özgürlüğünü övdü, köktendincilik tehlikesine değinirken bu çerçevede IŞİD’e işaret etti. Kiliselere yönelik saldırılarının durdurulamaması halinde köktendincilerin hedeflerinin camiler de olacağını söyledi. VOA’ya verdiği demeçte Rasul, bir gün Müslüman olmayanların da Suudi Arabistan’daki camilerde kendi inançları çerçevesinde ibadet etmelerine izin verilmesini umduğunu dile getirdi.

Campbell ile Rasul, “Güçlü bir sembolik jest” olarak değerlendirdikleri bu etkinliğin, radikallerin İslamı kullanarak yaydıkları kin ve nefrete karşı, bütün dünyaya iki din mensuplarının barış içinde yaşayabileceği mesajı verdiğini belirtti. Bu arada katedral, cuma namazının kılınmasına tepki gösteren bir kadının protestosuna da sahne oldu. NBC4’ün haberine göre eylemci “niye camilerinize gidip ibadet etmiyorsunuz... Kiliselerimizi rahat bırakın” diye bağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler