Katillerimizle kalmak istemiyoruz

Suriyeli Aleviler nereye gitse yaşam tehdidiyle karşı karşıya..

Yayınlanma: 06.12.2013 - 20:05
Abone Ol google-news

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli Türkmen Aleviler yaşam mücadelesi veriyor. Mülteci kamplarından “katillerimizle aynı yerde kalmak istemiyoruz” diyerek ayrılan Türkmen Aleviler, Türkiye’nin çeşitli şehirlerine dağılıyor. Yalnızca İstanbul’da yaşam mücadelesi veren Suriyeli Türkmen Alevi sayısı 10 bini bulurken yalnızca Alevi kurumlarından destek alıyorlar. Hacıbektaş Vakfı Başkanı Vedat Kara bu insanlar için ayrı bir kamp yapılmasının zorunluluğu olduğunu söyledi.

AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, Türkiye’de Suriyeliler için 21 kamp kurduklarını, hiçbir Süriyeli için ayrım yapmadıklarını savunarak Türkmen Alevilerin de misafirhanelere yerleştirdiğini daha sonra da kurdukları kamplara çağırdıklarını söyledi.

Çadırda yaşam savaşı

Şirinevler’deki bir parkta naylondan yaptıkları derme çatma çadırlarda kalan Suriyeli Alevi aileler sorunlarını anlattılar. Yaşam tehdidi nedeniyle isimlerini açıklamayan ailelerden biri İstanbul’a yaklaşık 3 ay önce geldiklerini belirterek “Biz kamplara gitmek istemedik. Çünkü muhaliflerin hepsi orda. Oraya gidersek eğer, tehdit ediliriz, kan gövdeyi götürür. Her gün cemevlerinden gelip bize yardım ediyorlar” dedi. Sıcak bir ev dışında başka bir şey istemediklerini belirten ailelerin en büyük sıkıntısı ise çocuklarının yaşadığı mağduriyet. Çoğunun giyecek ayakkabısının bile olmayan çocuklar, trafik kazası, salgın hastalık, gıdasızlık gibi her gün başka bir tehlikeyle de karşı karşıya yaşama tutunmaya çalışıyor.

‘Ailem katledildi’

Çadırda yaşayan Aleviler sorunlarını özetle şöyle anlattı:

Bir an önce ülkemize dönmek istiyoruz. Ailelerimizden, akrabalarımızdan uzak kaldık. Başka ülkelerden gelen yabancıların ülkemizi harap ettiğini, mahvettiğini biliyoruz. Bunların dini İslam değil. İslam olsa ‘Allahu Ekber’ deyip çocukları boğazlamazlar. Çoçukları kurşuna dizmezler. Dillerini bile anlamıyoruz. Ailem katledildi. Canımı zor kurtardım. ”

‘Kamplarda tehdit ediyorlar’

Hacıbektaş Vakfı Başkanı Vedat Kara da, “Bu insanlar parklarda yatarken devlet bu insanları görmüyordu. Biz yardım etmeye başlayınca bir anda sorun görünür hali geldi” dedi. Devletin, gelen bu insanlara “gözüme görünme, benden de bir şey isteme’ anlayışı ile baktığını söyleyen Kara şunları anlattı: “Bize, ‘Onları evlere yerleştirmeyin. 3 bin değil 30 bin kişi gelir buraya. İstanbul Türkiye’nin cazibe merkezi siz bunları burada yapamazsınız’ diyorlar. Devletin çözüm önerisi ise kampların olduğu şehirlere yerleştirmek bu insanları. Kamplarda bu insanları ‘sizi kaçırırız kadınlarınız, kızınızın ırzına geçeriz’ diyerek tehdit ediyorlar.”

‘Ayrı bir kamp yapılması gerek’

 

Kamplarda Alevi - Sünni çatışması olduğunu vurgulayan Kara özetle şunları söyledi: “Kamplarda Alevileri öldüren insanlar var. Sen şimdi bu adamları katilleriyle aynı yerde yaşamaya zorluyorsun. Bu insani değil, çözüm değil. Yapacaksan onlara ayrı bir kamp yapacaksın. Şu an bin kişi evlerde yaşıyor, ama kim biliyor onları. Onlar artık sorunlarıyla baş başa kaldılar. Kim çözecek bu insanların sorunlarını?Diğer mültecilerin sorunları bir şekilde çözüldü, devlet onlara kimlik verdi. Ancak Suriyeli Alevi ailelerin çocukları sokakta ve belki de birkaç yıl okul göremeyecekler.

AFAD: Kamplarda ayrımcılık yok

Konuyla ilgili başvurduğumuz Bahçelievler Belediyesi yetkilileri Şirinevler Parkı’nda kalan Suriyeli Türkmen Alevilerin farkında olduklarını fakat Türk vatandaşı olmadıkları için yardım etme yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Alevilere yönelik herhangi bir işlem yapmalarının da yasal olmadığını belirterek Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yetkili olduğunu kaydetti. Mustafa Aydoğdu da Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilerin koordinasyonu ile ilgili sorumlu bir kurum olarak çalışmalarını sürdüklerini belirterek “10 ilde 21 kamp kurduk. 21 kampımızda bugün itibarıyla 205 bin Suriyeli ikamet etmekte bunların bütün insanı ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kamplarımızın dışında da Türkiye genelinde 500 bin kadar Suriyeli olduğunu biliyoruz. Toplam 700 bine yakın Suriyeli mevcut” dedi. Aydoğdu, parkta kalan Suriyeli Türkmen Aleviler için de İl AFAD müdürlüklerinin ve valiliklerin onlara ulaşıp misafirhanelere yerleştirdiğini daha sonra da kurdukları kamplara çağırdıklarını söyledi. Aydoğdu, “Kamplarımızda herhangi bir ayrımcılık söz konusu değil, isteyen herkes kamplara girebiliyor. Alevi Türkmen vatandaşlara da açık kamplarımız. İstanbul’da böyle bir kamp çalışması söz konusu değil” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler