Katliamdan kaçış

IŞİD’in Musul’dan sonra Irak’ın orta kesimlerinde ilerlemesi büyük tedirginlik yarattı. Bölgede bulunan Türkmenler ve Ezidiler, Erbil’e ve Duhok’a doğru kaçarak, daha güvenli bölgelere sığınıyor. Bölgede bütün yaşananlara karşı Türkiye sınırında ise henüz hiçbir hazırlık yapılmıyor.

Yayınlanma: 05.08.2014 - 10:46
Abone Ol google-news

IŞİD’in Musul’dan sonra Irak’ın orta kesimlerinde ilerlemesi büyük tedirginlik yarattı. Bölgede bulunan Türkmenler ve Ezidiler, Erbil’e ve Duhok’a doğru kaçarak, daha güvenli bölgelere sığınıyor. Bölgede bütün yaşananlara karşı Türkiye sınırında ise henüz hiçbir hazırlık yapılmıyor.

İŞTE KATLİAMDAN KAÇIŞIN FOTOĞRAFLARI

Irak’ta aylardır süren IŞİD baskısı Diyarbakır’dan başlayarak etkisini yollarda gösteriyor. Normal koşullarda onlarca kilometre uzayan kamyon kuyrukları Irak’taki Kürt bölgesinin içine düştüğü ekonomik sıkıntı nedeniyle yok denecek kadar azalmış. İpek yolunda daha önceki seyahatlerimizde görmeye alışık olduğumuz kamyonları bu kez hiç görmedik. Habur’da ise önceki gün bir tankerin kazayla patlamasının yarattığı tedirginlik de üzerine eklenince koskosca gümrük sahasında birkaç binek otomobil dışında giriş çıkış yapan hiçbir aracı görmek mümkün olmadı.

Silopi ve Habur’da Türkmenler için hazırlık

Habur Mülki İdare Amirliği yetkilileri şu anda gerek sınırın Türkiye tarafındaki Habur’da gerekse Irak tarafındaki Halilibrahim tarafından Türkmen göçünün olmadığını belirterek, bu nedenle göçe ilişkin bir hazırlık yapmadıklarını ifade ettiler. Silopi Belediyesi yetkilileri de olası bir göç için üst makamların kendilerine hazırlık yapılması için bir talep iletmediğini belirtti. Habur’da yarım saat süren geçiş işlemlerinin ardından ilk olarak Irak Türkmen Cephes’inin Zaho temsilciliğine uğradık. Temsilcilikte görevli olan Vecih Halil, Türkmenlerin IŞİD saldırısı nedeniyle çok tedirgin olduklarını ancak Türkmenlerin Türkiye’ye sğınmak için Türkmen Cehpesi’nin Zaho Temsilciği’ne şu ana kadar başvuru yapılmadığını söyledi. Kendilerine zaman zaman gıda ve çeşitli ihtiyaçlar için Türkmenlerden yardım talebi geldiğini belirten Halil, bunları karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Türkmenler Hazin ve Şerya’ya toplanıyor

Türkmen Cephesi Subaylarından Teğmen Abbas Mahmut, IŞİD tehdidinden kaçan Türkmenlerin, yoğunluklu olarak Erbil yakınlarındaki Hazin- Şerya gibi gibi bölgelerde toplandıklarını, kendilerinin de şu anda yardım bekleyen Türkmenlere erzak dağıttıklarını söyledi. Biz de bunun üzerine rotamızı Erbil’e çevirdik. Yol boyunca Kürtlerin ve Ezidilerin Şengal, Arap ve Türkmenlerin ise Sincar olarak adlandıkları bölgeden kaçan ailelerin tıka basa doluştukları araçları gördük. Zaman zaman karayolunda ağır silahlar bulunan pikaplarla Musul ve Şengal yönüne doğru giden silahlı peşmergelere de rastaladık.

Ezidiler: çok korkuyoruz

Zaho ile Duhok arasında yollarda arka arkaya bulunan araçlarda, IŞİD tehdidinden kaçan bir Ezidi aile ile konuşma fırsatımız oldu. Ezidi aile, IŞİD’in Şengal’de girişeceği katliamdan korktukları için kaçmak zorunda kaldıklarını anlattı. IŞİD’in Ezidi ve diğer gayrimüslümleri, Müslüman olmaya zorladığını, buna direnenleri ise öldüreceğini söylediğini belirtti IŞİD militanlarının kadınları ve kızlarını kaçırdığı belirtilirken, arabanın önünde oturan yaşlı kadın ise çok korktuğunu ve başka birşey söyleyemeceğini ifade etti. Zaho ile Duhok arasındaki yolda IŞİD tehdidinden kaçanların yararlanması için su ve bisküvi gibi bazı temel gıda maddelerinin dağıtıldığı insani yardım noktalarınından da geçtik.

200 bin kişi kaçıyor

Duhok’tan Erbil’e birlikte yolculuk ettiğimiz Kürt kökenli Mehmek Şingali, kendisinin Erbil’de yaşadığını ancak tüm yakınlarının Şengal’de yaşadığını ve IŞİD korkusuyla Kürt bölgesine kaçtığını anlattı. Şingali, “annem babam ve 6 kardeşim aileleriyle birlikte IŞİD saldırısının ardından Şengal’den kaçtılar. Orada IŞİD, çok kanlı eylemler gerçekleştiriyor. Yaklaşık 200 bin kişinin Şengal ve çevresindeki yerleşim birimlerinden IŞİD korkusuyla kaçtığı söyleniyor. IŞİD fetva yayınlamış, Müslümanların kendi kuralllarına uymasını, Ezidilerin de tövde edip Müslüman olmasını istiyor. Birçok kişinin daha ne olduğunu anlamadan boyunları kesilerek katledildiği belirtiliyor. Özellikle Ezidiler çok büyük tehdit altında. Kürt bölgesinin güvenli kentlerine kaçabilenlerin dışında pekçoğu Rojava ile Irak Kürdistanı arasındaki Semalka kapısından Rojava’ya geçmeye çabalıyor” dedi.

Ezidiler ilk kez protesto gösterisi düzenledi

Bu arada seyahat ettiğimiz aracın şoförü Cemal Ali Kasım, dün Ezidilerin ilk kez kitlesel bir gösteri düzenlediğini söyledi. Kasım, “Duhok ve Erbil arasındaki tek otoyolun Şeyhan mevkisindeki Ezidiler yaşadığı Baadir köyünde yolu kapatarak Şengal’deki katliama dikkat çekmek için gösteri düzenlediler” d


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler