Kavgaya değil neticeye endeksliyiz

HDP’de polemiğe ilişkin ilk değerlendirme, “Öyle görünüyor ki AKP’nin bir iç kavgası var. Biz bu kavgaya değil çözümdeki neticeye endeksliyiz” şeklinde oldu.

Yayınlanma: 21.03.2015 - 23:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki çözüm sürecine ilişkin izleme kurulu polemiği Nevruz nedeniyle Diyarbakır’da bulunan HDP’lileri memnun etti. HDP’de polemiğe ilişkin ilk değerlendirme, “Öyle görünüyor ki AKP’nin bir iç kavgası var. Biz bu kavgaya değil çözümdeki neticeye endeksliyiz” şeklinde oldu.

Diyarbakır’da günlerdir beklenen Abdullah Öcalan’ın 21 Mart açıklamasının yapılmasıyla Ankara’dan gelen Arınç’ın Erdoğan’a sert yanıtı üst üste düştü. Diyarbakır’daki mitingin dağılması sırasında katılımcılar ve HDP’liler Öcalan’ın mesajının satır aralarıyla birlikte Arınç - Erdoğan polemiğinin anlamı üzerine de kafa yordular. HDP’liler arasında Arınç’ın Erdoğan’a çözüm süreci üzerinden ve alışılmadık ölçüde sert çıkışının nedenlerine ilişkin yapılan ilk değerlendirmeler şöyle:

 

Süreci Arınç da bozamamıştı

Daha önce çözüm süreci yine kendi rutininde giderken Arınç, bizi hedef alarak süreci bozacak açıklamalarda bulunmuştu. Hatta Genel Başkan Selahattin Demirtaş’a çok ağır ifadelerle saldırmıştı. O zaman kendisi Cumhurbaşkanı ile HDP’ye karşı aynı safta yer alıyordu. O zaman Arınç, çözüm sürecini bizim üzerimizden baltalamaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

 

Biz sürece yoğunlaşıyoruz

İzleme kurulu konusunda bizim üzerimizden yürüyen bu tartışma seçime doğru. AKP’de yaşanan iç sorunları ortaya koyuyor. Bir ya da birden çok sorunları var. Bunu çözüm süreci üzerinden dışa yansıtıyorlar. En kolayını yaparak toplumdan kendi iç sorunlarını gizlemeye çalışıyorlar. Ancak biz AKP’deki bu iç kavgaya değil çözüm sürecindeki neticeye endeksliyiz. Biz çözüm süreci gündemimiz üzerinde yoğunlaşıyoruz ve netice almaya çalışıyoruz.

 

AKP’de oy düşüşü var

Artık saklanılmaz bir gerçek önümüzde. AKP gerçekten oy düşüşü yaşıyor. Bu düşüşün önüne geçecek bir söylem geliştirmeye, yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan zaten hemen tüm seçimler öncesinde tribüne dönük milliyetçi mesajlar vermeyi bir huy haline getirmiştir. Bu nedenle bizim açımızdan bu tür açıklamalarının çok bir kıymeti harbiyesi yok.

 

Erdoğan’ın çelişkileri

Cumhurbaşkanı’nın hükümetin konularına dalarak açıklamalar yapması anayasal gidişata aykırı. Kendisi gündem yaratıp, gündemde kalıp bunu başkanlık için kullanmak istiyor. Ama bir yandan da açıklamaları çelişkilerle dolu. İki gün geçmeden çelişkiye düşüyor. İki gün önce izleme kurullarına karşı çıkarak çözüm sürecine yönelik sözler sarf etti. Ama bugün (dün) Nevruz’un herkesin gönlüne göre sonuçlar doğurması dileğinde bulunarak da iki gün önceki sözleriyle çelişen açıklamalar yaptı. Biz AKP’nin bu sorunlarıyla uğraşırsak işin içinden çıkamayız.

 

Barajı aşarız

AKP nihayetinde seçimde rakibimiz ve tabanından oy alacağımız parti. Bu kavgalarını tabii ki olumlu bularak izleriz çünkü baraj hedefimiz var. Rakipteki her kavga bize barajı aşma yolunda yeni oylar demektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler