‘Kavurma parasını kurtaramadı’

30 Mart yerel seçimlerinden başta Ankara’yı “kıl payı” kaçırması, Antalya, Mersin gibi yerlerde büyükşehir belediye başkanlığını kaybetmenin burukluğunu yaşayan CHP; dünkü seçimlerde Yalova’da oyunu artırarak belediye başkanlığını kazanarak moral buldu.

Yayınlanma: 02.06.2014 - 00:04
Abone Ol google-news

30 Mart yerel seçimlerinden başta Ankara’yı “kıl payı” kaçırması, Antalya, Mersin gibi yerlerde büyükşehir belediye başkanlığını kaybetmenin burukluğunu yaşayan CHP; dünkü seçimlerde Yalova’da oyunu artırarak belediye başkanlığını kazanarak moral buldu.

Seçim sonuçlarını Cumhuriyet’e değerlendiren Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 1 Haziran seçimlerinin iki önemli sonucu ortaya koyduğunu söyledi. Ağbaba şunları söyledi:

“Birincisi AKP’nin bütün yerlerde oyunu düşmüştür. Seçimin kaybedeni AKP’dir. İkincisi ise AKP devleti kaybetmiştir. Çünkü Yalova’da, CHP adayı Vefa Salman, sadece AKP adayı Yakup Koçal’a karşı değil, AKP devletine, karşı da mücadele etmiştir. Valisinden, kaymakamına, hastanesinden, diğer resmi kurumlara kadar, tüm AKP bileşenlerine karşı mücadele ettik ve başardık. Sonuçta oy farkı 300 civarında görünse de iktidarın her türlü, baskı, şantaj, zorlamalarına rağmen seçimi CHP almıştır. Bu bizim açımızdan altı çizilmesi gereken önemli ve anlamlı bir başarıdır.”

Ağbaba, bu sonuçların cumhurbaşkanlığı seçimine de yansıyacağını tahmin ettiğini belirterek, AKP’nin karşısında en güçlü cumhurbaşkanı adayının CHP’nin adayı olacağını ifade etti.

‘Kavurma parasını kurtaramadı’

CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin bu seçimlerde bütün devlet olanaklarını kullandığını ve bir “parti devleti” gibi hareket ettiğini belirterek, hem Ağrı’da, hem de Yalova’da jandarma ve emniyet müdürlüklerine verdiği talimatlarla müşahitlerin oy kullanma yerlerine girmesinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti. Ağrı il seçim kurulunun AKP’den aldığı talimatla jandarma ve emniyet müdürlüklerine “müşahitleri oy kullanma yerlerine almayın, okul koridorlarından yurttaşları çıkarın” diye yazı yazdığını ve HDP adayı Sırrı Sakık’ın itirazı üzerine bu kararın kaldırıldığını belirten, Yalova’da da benzer girişimi CHP olarak itiraz edip kaldırttıklarını belirtti. AKP’nin bu yöntemlerle “sopalı seçim geleneği”ni yerleştirmeye çalıştığını ancak 1 Haziran’da bunların tutmadığını seçim konuçlarının ortaya koyduğunu belirten Tezcan, “30 Mart’ta 6 oyla kaybettikleri Yalova’yı bu kez 200'ün üzerindeki oyla kaybettiler. Bütün devlet olanaklarını seferber ettiler ama Yalova’da ‘kavurma paraları’nı kurtaramadılar. Bu, artık iktidar hangi gücü kullanırsa kullansın, vatandaş artık azarlanmanın, baskıyla seçim almanın hesabını sandıkta sormaya hazırlıklı. Son seçimler bunu göstermiştir” diye konuştu.

1 Haziran seçimlerinin cumhurbaşkanlığı seçimleri için de önemli bir gösterge olduğunu belirten Tezcan, AKP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde de umduğunu bulamayacağına işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler