‘Kendi döneminin Erdoğan’larını kızdırdı’

Haldun Taner 100. doğum gününde Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı. Kurgusu ve metnini gazetemiz yazarı Zeynep Oral’ın hazırladığı gecede Taner’in oyunlarından bölümler okundu. Üç yıl önce yitirdiğimiz Cüneyt Türel’in sesinden Taner’in anlatıldığı video gösterimi yapıldı.

Yayınlanma: 18.03.2015 - 10:58
Abone Ol google-news

 

Edebiyat ve tiyatro dünyamızın usta isimlerinden Haldun Taner, 100. doğum gününde önceki gün Kadıköy Belediyesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceyle anıldı.
Taner’in oyunlarından bölümlerin sahnelendiği, oyunlarından şarkıların seslendirildiği gecede, Zeki Alasya ve Metin Akpınar ikilisi uzun süre sonra ilk kez birlikte sahneye çıkıp Taner ve oyunlarıyla ilgili anılarını paylaştı.
Kurgusunu ve metnini gazeteci-yazar Zeynep Oral’ın hazırladığı gecenin sunumunu Oral, şair ve tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya ile birlikte yaptı.


Aktivist Haldun Taner!


Üç yıl önce yitirdiğimiz Cüneyt Türel’in sesinden Haldun Taner’in anlatıldığı video gösterimiyle başlayan gecede Selçuk Erez, Emre Kongar, Üstün Akmen ile geceye katılamadığı için mesaj gönderen Doğan Hızlan, Taner’i anlattılar.
Taner’in aktivist kimliğini anlatan Erez “Gezi hadiselerinde genç aktivistler gibi ‘devran dönecek, AKP halka hesap verecek’ deyip Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdıran aktivistlerden değildi. O kendi zamanındaki Erdoğan’ları kızdıran aktivistlerdendi” dedi.
Gecede, Haldun Taner’in “Nota olsa do, renk olsa nar rengi” diye anlattığı Gülriz Sururi, “Zilli Zarife”den “Biz Dünyaya Lazımız” şarkısıyla sahneye çıktı.


‘Demokrasi’ yazısından


Cihat Aşkın, Mehru Ensari, Serap Yağız, Taner Öngür ve Çiğdem Erken’in müzik ve şarkılarla katıldıkları gecede, Haldun Taner’in ilk gençliği, edebiyata merakı kendi anlatımlarından Orhan Alkaya ve Zeynep Oral tarafından seslendirilirdi.
Oyuncu Levent Üzümcü yazarın “Konçinalar” öyküsünden bir bölümü seslendirirken, Taner’in eşi Demet Taner de yazarın “Demokrasi” yazısından bir bölüm okudu.
Gece, yazarın “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunundan Selçuk Yöntem’in okuduğu bölüm ve tüm sanatçılar ile Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun sahneye çıkarak Haldun Taner için 100. yıl pastasını kesmesiyle sona erdi.



Unutulmaz bir futbol maçı!..

Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde, Haldun Taner’in yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları ile Kadıköy Belediye tarafından “Bir güçlü yazar, bir güzel insan: Haldun Taner 100 Yaşında” sergisi açıldı.
16 Nisan’a kadar sürecek sergide yazarın kitapları, daktilosu, özel eşyaları ve hayatının çeşitli dönemlerinden fotoğraflar yer alıyor.
“Keşanlı Ali Destanı” ekibi ile Edebiyatçılar Derneği takımları arasında 1964’te Altunizade’de düzenlenen futbol maçı öncesinde çekilmiş fotoğrafta, “Keşanlı”nın başrol oyuncuları Engin Cezzar ve Gülriz Sururi ile yazarı Haldun Taner bir arada görülüyor.

 

Metin Akpınar ve Zeki Alasya, Haldun Taner’i anlattılar

‘Bugün yazsa yasaklanır’

Gecede, Zeki Alasya ve Metin Akpınar uzun süre sonra ilk kez birlikte sahneye çıktılar.

Muhsin Ertuğrul’un “Türk tiyatrosu ne zaman tıknefes olsa Haldun oksijen yetiştirir” sözüyle Taner’in Türk tiyatrosu için önemine vurgu yapan Metin Akpınar, Kabare Tiyatrosu’yla kendilerini de seyirciyle buluşturduğunu belirterek “Haldun Bey bizi size hediye etti” dedi.
“Vatan Kurtaran Şaban”ı sahnelediklerinde, müsteşarın çıplak heykellere peştemal giydirilmesi kararını dönemin sivri esprisi olarak yaptıklarını anlatan Akpınar, “Bugün kadavraya don giydiriyorlar” diye konuştu.
Kabareyle ilgili hiçbir bilgileri olmadan Haldun Taner’in önerisiyle kabare tiyatrosuna başladıklarını anlatan Zeki Alasya ise, “Büyük ustanın öncülüğünde 20 sene salon dolu oynadık” dedi.

‘Gergedanlaşıyoruz!’

Taner’in isteğiyle Ionesco’nun, Hitler’in seçimle işbaşına gelmesi üzerine faşizmin ayak seslerine karşı yazılmış başkaldırı oyunu “Gergedan”ı sahnelediklerini söyleyen Akpınar “O zamanın gergedanları faşist olanlar, bugün ülkemizde gördüğümüz gergedanlar ise hem etnik kimlik ayrımcıları hem de köktendinci gergedanlar” diye konuştu.
“Giderek de gergedanlaşıyoruz” diyen Akpınar “Sakın gergadan olmayın” uyarısında bulundu.
Zeki Alasya “Bugün Taner aramızda olsa, yeniden kabare yazsa ve çıksak halkımızın karşısına oynasak, tahmin ediyorum, dört ya da beş gün sürer; sonra yasaklanır” derken ikili uzun süre alkışlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler