KESK'lilerin dosyası AYM'de

Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı yasa Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor.

Yayınlanma: 16.10.2014 - 00:41
Abone Ol google-news

KESK’li öğretmen, hemşire ve belediye çalışanı 56 kişinin DHKP-C üye ve yöneticisi oldukları iddiasıyla açılan davada avukatlar, yasa yürürlüğe girdikten sonraki aşamadan itibaren yargılamanın yetkili mahkemelere devredilmesi hükmünün anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Avukatlar, özel yetkili savcıların topladığı delillerin hukuka aykırı olduğunu, bu yüzden davanın kaldığı yerden devam edemeyeceğini vurguladılar. İddiaları ciddi bulan mahkeme, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Dava daha önce kapatılan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada konuşan Avukat Selçuk Kozağaçlı, ÖYM’lerin kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı yasanın birinci maddesinde geçen “... bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir” ibaresinin anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekti. “Kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilince soruşturmada toplanan deliller hukuka uygun mu olmuş oluyor” diye soran Kozağaçlı, bu dosyanın dayandığı delillerin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle tamamen yasa dışı kaldığını ifade etti.

 

Dava geri bırakıldı

Avukat Bahri Belen ise, yasa maddesinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması ve buradan bir karar çıkana kadar mahkemenin davayı geri bırakması gerektiğini söyledi. Mahkeme de yasanın 1. maddesinde geçen ibarelerin anayasaya aykırı olduğu iddialarıyla, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Dava bu konuda verilecek karara kadar geri bırakıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon