Kılıçdaroğlu: 'Tarih, istismar değil ders almalıdır'

“100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu”na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tarih siyasetçilerin istismar edecekleri bir alan değil, tarih siyasetçilerin ders çıkaracağı bir alandır” dedi.

Yayınlanma: 15.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Kılıçdaroğlu, 1. Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu coğrafyasında kurulan devletlerin bölgenin temel hassasiyetlerini hiçe sayan bir anlayışın temsilcisi olduğu için bugün bile bölgede iç karışıklıkların, savaşların devam ettiğine “Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey cumhuriyet tarihimizin barış eksenli dış politikasıdır”dedi.

Gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın organize ettiği 2 günlük “100. Yılında 1. Dünya Savaşı” sempozyumu Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde dün başladı. Sempozyumun açılış törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya Savaşı fotoğrafları sergisini gezdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mustafa Balbay, fotoğrafları, araştırmacı Necmettin Özçelik’in arşivinden aldıklarını ve CHP olarak günlük siyasi tartışmaların dışında, ders alarak gelecek kurmayı planladıklarını söyledi. Temel sloganlarının, “20. yüzyılın belleğini bilimin ışığında 21. yüzyıla taşıyoruz” olduğunu söyleyen Balbay, “Biz Türkler tarihi yapmaktan, yazmaya fırsat bulamıyoruz. En uzun yolculuk bile ilk adımla başlar derler ya, sempozyumun heyecanıyla söylüyorum. Çok önemli bir yolculuğun ilk adımı bu” diye konuştu.

 

Krizler savaşla çözülemez

Sempozyumda konuşan Kılıçdaroğlu 1. Dünya savaşının 40 milyon insanın yaşamını yitirdiğini ölen her askerden 10’u Osmanlı üniforması taşıdığını anlattı. Bu savaş sonucunda 4 büyük imparatorluğun çöktüğün, monarşizmin dünyada tek egemen yönetim anlayışı olmaktan çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, 1.Dünya savaşı sonucunun dünyadaki krizlerin artık savaşlarla çözülemeyeceğini ortaya koyduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Ne yazık ki dünya devletleri yaşanan acılardan ders çıkarmayı başarabilmiş değildir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu coğrafyasında kurulan devletler bölgenin temel hassasiyetlerini hiçe sayan bir anlayışın temsilcisi olduğu için bugün bile bölgede iç karışıklıklar ve savaşlar devam etmektedir. Bugün özellikle Ortadoğu’ya göz dikerek kişisel ihtirasları doğrultusunda içinde bulunduğumuz coğrafyayı ülkemizide içine alan bir savaşın eşiğine getirenler anlaşılan tarih bilgisinden ve geçmişten ders çıkarma erdeminden yoksundurlar. Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey cumhuriyet tarihimizin barış eksenli dış politikasıdır. Gerçeği öğreneceğiz ki geleceği sağlıklı kuralım” diye konuştu.

 

Almanlar hatırlamak istemiyor

Prof. Dr. Feroz Ahmad, 1.Dünya Savaşı’nın 100. yılı sempozyumunda, Osmanlı devleti yıkılmasaydı Türkiye Cumhuriyeti’nin olamayacağını vurguladı. Ahmad, “Mustafa Kemal’in partisi inkilabı yerine getirdi” ifadelerini kullandı. Prof.Dr. Talat Halman ise “O dönemin ardından Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi hümanist şairler ve ilim insani yetiştirmiş olsaydık bugün durum daha farklı olurdu” dedi. Osmanlı dönemindeki azınlıklara yönelik yaşanan olaylara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili, iddiaları ortaya atan kişilerin belgelerini ortaya koyması gerektiğini söyledi. Ataöv, Mustafa Kemal’in soykırımı kabul ettiği yönünde açıklamaların gerçeği yansıtmadığını anlattı. Prof. Dr. Norman Stone Türkiye’nin Kurtuluş Savaşının bir kahramanlık süreci olduğunu söyledi. Stone, Ermenilerde diaspora hastalığı olduğunu ve yanında hep güç görmek istediğini belirtti. Sempozyumda bugün Hayri İnönü, Osman Mayatepek ve Pınar Feyzioğlu Akkoyunlu’nun katılımı ile özel bir oturum yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler