CUMHURİYET KİTAP'IN 1537'İNCİ SAYISI

Cumhuriyet Kitap Eki, 1537'inci sayısı kapak konusu Zülfü Livaneli. Zafer Köse'nin nehir söyleşi kitabı "Livaneli'nin Penceresinden"i Sunay Akın değerlendirdi.

Yayınlanma: 31.07.2019 - 11:11
Abone Ol google-news

Zülfü Livaneli, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Merhaba ve Nâzım Türküsü albümleriyle 1970’lerin ikinci yarısında sanat dünyasına çok başarılı giriş yapmıştı. Hem geleneksel halk müziğimizi yakından tanıyor hem de başta evrensel değerimiz Nâzım Hikmet olmak üzere çağdaş edebiyatımızı ve kültür dünyamızı çok iyi biliyordu. Nâzım’ın, Orhan Veli’nin, Bedri Rahmi’nin ve başka ozanlarımızın birbirinden güzel şiirleri şarkılara dönüştü, kısa sürede halkın geniş kesimlerince benimsendi, söylendi.

Sanatın evrensel çizgisini yakaladı Livaneli. Yaşar Kemal’in, Abidin Dino’nun dostluklarıyla genişletti dünyasını. Bir sanat dalında başarılı olmanın aynı zamanda bütünlüklü bir kültür insanı olmakla ne denli yakın bağı olduğunu gösterdi. Zaman içinde sinemadan edebiyata, gazetecilikten siyasete başka alanlarda da etkinlik gösterdi. Çağın neredeyse bütün sanatsal, insani ve siyasal sorunları üstüne söz aldı, görüşlerini açıkladı. Giderek yalnızca bir ya da birkaç sanat dalında ürünler veren bir sanatçı olmanın ötesine geçip, bütünlüklü bir kültür insanı kimliğine büründü.

Yeni yayımlanan Livaneli’nin Penceresinden adlı söyleşi kitabı Zülfü Livaneli’yi işte bu kültür insanı kimliğiyle karşımıza çıkarıyor. Zafer Köse soruyor, Livaneli yanıtlıyor. Kitap boyunca Livaneli’nin büyük kültür haritası ortaya çıkıyor.

Kitabı, Sunay Akın’ın değerlendirme yazısıyla tanıtıyoruz.

İyi okumalar.

Turgay Fişekçi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler