Nâzım’a sansür tepkisi...

NHKM, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık Yönetim Kurulu ve Nâzım Hikmet’in vârislerine yönelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada ilk kez 2002 yılında YKY etiketiyle çıkan Nâzım Hikmet’in ‘Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim’ isimli kitabının 25 ayrı yerinde sansür olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 14.11.2017 - 21:39
Abone Ol google-news

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), internet sitesinden Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık Yönetim Kurulu ve Nâzım Hikmet’in vârislerine yönelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada ilk kez 2002 yılında YKY etiketiyle çıkan Nâzım Hikmet’in ‘Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim’ isimli kitabının 25 ayrı yerinde sansür olduğu belirtildi. NHKM, komünizmle ilgili olan bölümlerin sansürlendiğini söyleyerek, ‘Ülkemizin, emekçi halkımızın, insanlığın yüz akı Nâzım Hikmet’in, “iliklerine kadar’ komünist olduğu; insanlığın kapitalist toplumdan, sömürü ve baskıdan kurtuluşunu ve geleceğini komünist toplumda gördüğü, bütün insanlığın bildiği bir gerçektir. Şiirindeki “komünist bir dize”yi, doğrudan komünizm ile ilgili çok sayıda pasajı sansürlemekle, kimse bu gerçeği değiştiremez; insanlık ve tarih önünde sadece kendini küçük düşürmüş olur.

Emekçi halkımız; onurlu yazın, sanat ve bilim emekçilerimiz adına, Nâzım Hikmet’in bu eseri üzerinde, uzun yıllardır, son derece keyfi ve çelişkili bir biçimde sürdürmekte olduğunuz bu sansürcü uygulamanın nedenlerini kamuoyuna açıklamanızı ve gerek Türkiye’deki gerekse Türkiye dışındaki bundan sonraki bütün basımlarda, bu sansürcü uygulamadan derhal vazgeçmenizi talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘Kitap yeniden basılacak’

Konuyla ilgili ulaştığımız Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık yetkilisi, kitabın yakın zamanda tekrar basılacağını söyleyerek, çeşitli düzeltmeler yapılacağını söyledi. Yetkili, düzeltmelerin “muhtemelen” NHKM’nin bahsettiği “sansürlü” kısımları da kapsayacağını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler