‘Kızılderili Atıyım, eyer vurdurmam’

Türkiye’nin ünlü caz piyanisti Kerem Görsev’in yeni albümü ‘Perfect Balance’ raflarda ve dijital platformlarda yerini aldı.

Yayınlanma: 23.11.2019 - 00:36
Abone Ol google-news

“Benimki sözlü müzik değil, hislerimi parmağımdan çıkan notalarla anlatmaya çalışıyorum. O da benim mesajım oluyor, parçalarımın zaten varoluş hikayeleri var. Aslında yaptığım bütün müziklein hikayeleri var...” bu sözler Kerem Görsev’e ait. Ünlü caz piyanisti Görsev’in 19. albümü “Perfect Balance” raflarda yerini aldı. Ko-prodüktörlüğü Ferit Odman’a ait olan “Perfect Balance”, Emre Plakçılık tarafından hem dijital hem de plak olarak piyasaya sürüldü. Samimi, yerinde duramayan, heyecanlı bir o kadar da telaşlı olan Görsev ile yeni albüm konserini yapacağı Touche adlı mekanda buluştuk. Sürekli üretmeyi seven ve caz müziğini bizlere sevdiren sanatçı bir sonraki albümünü kafasında tasarlamış bile. 20. albümü için yaklaşık 90 kişilik çok büyük bir proje diyen sanatçı, albüm kayıtlarına başlamış. 

Gelelim konumuz olan yeni albümüne... “Perfect Balance” adlı albümde sanatçının imzasıyla 7 beste yer alıyor. Albümde, kontrbasta Kağan Yıldız, davulda Ferit Odman ve tenor saksafonda Grammy’li müzisyen, efsane Ernie Watts yer alıyor. 

Caz müzik dinleyicisinin artıtığını söyleyen Görsev, “Ne ekerseniz onu biçersiniz. Türkiye’de içinde piyanosu da olan bir çok kulüb açıldı. 19 yaşına giren Nardis Jazz Club var ki Türkiye’deki saydığım bütün bu genç müzisyenlerin hepsinin okuludur orası. Herkesin burada yetişmesini sağlayan bir kulüptür Galata’da, Türkiye’nin de en bilinen kulübü o. Yurtdışından insanlar geldiği zaman oralara gidiyorlar çok önemli bir şey bu, turistik bir yer. 35 yaşında olanlar, bundan 15 sene evvel 20 yaşındayken, Zuhal Focan onlara kapılarını açtı, hem profesyonelliğe yöneldiler, hem para kazandılar, hem de caz müziği adına bir çok şeyi öğrendiler” diyor. 

Sizi bilmem ama caz müzik benim ruhuma iyi geliyor. Boğazımda düğümlenen haykıramadığım çığlıklar müzikle dile geliyor bir nevi... Sonra bir özgürlük hissi...

Hiç bir yere ve kuruma bağlı olmadan çalışan Görsev’e siz özgürlüğü seviyorsunuz ben de müziği bir nevi özgürlük olarak tanımlarım diyorum 

Cevabı hiç düşünmeden veriyor. Görsev, “Ben eyer vurdurmam kendime, ‘Kızılderili Atı’yımdır. Binmek isteyen kilimle binecek bana, öyle üzengi falan takamaz” diyor. 

Görsev, 24 Kasım’da Kartal  Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi, 25 Kasım’da İzmir Bostanlı, 29 Kasım’da Antalya Devlet Senfoni Orkestrasıyla Antalya Piyano Festivali’nde, 6 Aralık’ta Kadıköy Yeldeğirmeni, 13-14 Aralık Touche’de konser verecek. 

TÜRKİYE’DE EĞİTİM BÜYÜK SORUN

- Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?

Türkiye’nin en büyük sorunu Suriyeliler ve işsizlik. 5 milyon Suriyeli dengeyi çok bozdu, onun çıkardığı en büyük sorun var. O sorun bir halolursa ondan sonra…  Her şeyi etkiledi, ekonomiyi, işsizliği en önemlisi sosyal yaşantıdaki huzuru etkiledi. Hırsızlık başladı, uğursuzluk başladı, görsel kirlilik başladı; sokaklarda gidiyorsun yerlere yatmış çocuklar. Bunları biz istemiyoruz. Üzülüyoruum onlarada günah. Bir formül bulup bir şeyler yapmak lazım. 30 sene önce Almanya’da seni ‘Hoş geldin’ diye karşılarlardı, şimdi gittiğin zaman seni de istemiyorlar.Hiç bir ülke yabancıları istemiyor. Ben de istemiyorum işin açıkçası, rahatsız oluyorum. Benim kendi ülkemdeki insan aç sefil sürünürken, bir de onlara bakmak... Bundan daha büyük sorun da terör. 1983’te başladı bu terör sorunu, hala bitmedi. Hepsinden de önemli sorun eğitim. Varlıklı ailelerin çocukları iyi okuyorlar, parası olmayan ailelerin çocukları devlet okullarında nasıl bir eğitim alıyor? Kısacası eğitimdeki farklılık büyük sorun. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler