Koalisyon senaryoları dışındaki tek parti Altın Şafak

Altın Şafak'ın hakkındaki soruşturma ve liderlerinin hapist olması nedeniyle diğer tüm partiler onlarla koalisyonu reddediyor.

Yayınlanma: 24.01.2015 - 22:06
Abone Ol google-news

Yunanistan’da SYRİZA’nın potansiyel koalisyon ortağı ya da dışardan destekçisi olabilecek bir dizi parti var. Barajın yüzde 3 olduğu seçimden “kralı belirleyici” pozisyonda çıkması beklenen irili ufaklı partiler şunlar:

Potami (Nehir): Meşhur TV sunucusu Stavros Theodorakis tarafından yeni kuruldu. Merkezde ve AB yanlısı, sağa da sola da meylediyor, dolayısıyla iktidardaki merkez sağcı Yeni Demokrasi’nin de iktidara gelmesi beklenen radikal solcu SYRİZA’nın da ortağı olabilir. Oyların yaklaşık yüzde 6’sını alması ve muhtemelen koalisyon pazarlıklarında kilit parti olması bekleniyor.

Bağımsız Yunanlılar (ANEL): Başbakan Antonis Samaras’ın merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi’nden ayrılanlarca kuruldu. İsyan sebepleri ise SYRİZA’nınkiyle aynıydı: AB-AMB-IMF’nin kurtarma paketinin dayattığı çok sıkı tassarruf önlemleri. Liderleri Panos Kammenos, kurtarma paketinin Yunanistan’ı “bir borç sömürgesine indirgediğini” söylüyor. Partinin reklamlarında “Kammenos, Aleksis isimli bir oğlana oyuncak treninin raydan çıkmamasında yardımcı oluyor” ifadeleri kullanılıyor. Bu da kendilerine SYRİZA ekseninde nasıl bir rol biçtiklerini gösteriyor. Anketlerde uzun süre vekil çıkaramayacak gibi gözükten sonra, 15 Ocak’tan beri barajı geçeceğinin işaretini veriyor.

Penhelenik Sosyalist Hareket (PASOK): Yunanistan siyasetine 30 yıl hükmeden parti küle döndü. 2010’da PASOK iktidarının iflas bayrağını çekip troykadan kurtarma paketi istemesinden beri seçmenleri partiyi terk etti. Yüzde 5 civarında oy alması bekleniyor. “Yunanistan’ın selameti” için SYRİZA ile koalisyona hazır olduklarını açıkladılar.

Demokratik Sosyalistler Hareketi (KINIMA/KIDISO): Eski PASOK lideri ve Başbakan Yorgo Papanderu’nun seçime 1 ay kala kurduğu parti. Barajı geçmesi zor görünüyor.

Komünist Parti (KKE): AB’ye de ABD’ye de NATO’ya da karşı parti, baştan beri SYRİZA ile ittifakı da reddediyor. Yüzde 4-5 arası oy alması bekleniyor.

Altın Şafak: Neonazi partinin, hakkındaki soruşturma ve liderlerinin hapiste olmasına rağmen, yüzde 5 oyla halihazırdaki 18 vekilini artırması ihtimali var. Diğer tüm partiler onlarla koalisyonu reddediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler