Kobani’de IŞİD bayrakları

Kentin dış mahallesine örgütün bayrağı çekildi. Merkezde ise çatışmalar başladı.

Yayınlanma: 06.10.2014 - 18:57
Abone Ol google-news

IŞİD’ın Kobani’ye yönelik saldırıları 23. güne girerken, dün ağır silahlarla kenti bombardımana tutan IŞİD militanları öğleden sonra Kobani’nin doğusunda kentin dış mahallerinden birinde 6 katlı bir binanı çatısına kendi bayrağına astı. Akşam saatlerinde IŞİD ve YPG güçleri arasında kent merkezinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin yönetimindeki Rojava bölgesine 15 Eylül’de başlattığı saldırılar 22. gününü geride bıraktı. Önceki gece saat 02:00 sıralarında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Kobani’de bazı hedefleri vurduğu belirtildi ancak bombardımanın sonuçlarına ilişkin bir bilgi verilmedi. IŞİD, tanklar ve uzun menzilli toplarla önceki gece ve dün gün boyu Kobani’ye bomba yağdırdı. Kentin doğu ve güneyinde IŞİD ve YPG güçleri arasında yer yer “gögüs göğüse” olarak nitelendirilen çatışmaların yaşandığı bildirildi. Miştenur tepesinden kente girmek isteyen IŞİD, tepeye sürekli bomba yağdırdı.

Kobani’nin doğusunda kalan Kaniya Areba (Arap Çeşmesi) ve Kaniya Kurda Kürt Çeşmesi) adlı kentin uç noktalarında iki köyde çok şiddetli çatışmaların yaşandığı görüldü. IŞİD üyelerinin Kobani’nin doğu kesiminde kalan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’ün de köyü olan Şehan köyünü de alıp Kobani’ye birkaç yüz metre mesafedeki Mısırdavut adlı köyde mevzilendiği görüldü. IŞİD dün öğleden sonra Kobani’nin doğusunda kentin dış mahallerindenbirine 6 katlı bir binanı çatısına kendi bayrağına astı. Akşam saatlerinde çok şiddetli çatışmalar yaşandı. IŞİD’in Kobani kent merkezinin çevresindeki pekçok mahalleye girdiği ve bu mahallelerde şiddetli çatışmaların yaşandığı görüldü. Hem YPG hem de IŞİD mevzilerinde omuzdan atılan füzeler ateşlendi. Yerel kaynaklar kent içindeki çatışmalarda çok sayıda YPG’linin öldüğünü ve birçok yaralanın da bulunduğu belirtildi.

Sınırda hayalet köyler

Şanlıurfa Valiliği, düşen havan ve top mermileri nedeniyle Küçük ve Büyük Kendirci köyleri ile gümrük kapısının bulunduğu Mürşitpınar köyün boşaltılmasına karar vermişti. Cumhuriyet, dün “insansız bölge” haline gelen IŞİD tehdidi altındaki “hayalet” köylere girdi. Bir süre önce çok sayıda jandarma ve polis personeli ile çevik kuvvet timlerinin bulunduğu köylerde, dün hiçbir güvenlik personelinin bulunmaması dikkat çekti.

Mürşitpınar’a havan topu düştü

Mürşitpınar gümrüğünün de bulunduğu Mürşitpınar köyünde, sadece istasyonda 2 askeri aracın durduğu, onların da can güvenliği için binanın Türkiye’ye bakan cephesinde bekledikleri görüldü. Köyde gözlem yaptığımız sırada IŞİD’in attığı bir havan topu, köyün içinde büyük bir gürültüyle patladı. Olayda ev boş olduğundan ölen ya da yaralanan olmadı. Kendirdi köyünde ise bir grup nöbet eylemcisi ile köyünü terk etmek istemeyen birkaç kişi dışında kimseyi bulmak mümkün olmadı. Köyde kalanlar, köyün içine çok sayıda IŞİD mermisi geldiğini belirtirken, Kobani’deki çatışmaları endişeyle izledi. 

Köyler boşaltılmayacak

Şanlıurfa Valiliği’nin giderek daha da tehlikeli hale gelen sınır hattında, tüm köyler için boşaltma kararı alındığı öne sürüldü. Ancak valilik yetkilileri, 30 köyün boşaltılacağı yönünde çıkan haberler üzerine böyle bir karar alınmadığını, sınırın boşaltılmayacağını, gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti.

Çadır kent kuruldu

Suriye’nin Kobani kentinden göç eden yaklaşık 180 bin Suriyeli için AFAD’ın kurmuş olduğu çadır kentlerin yanı sıra DBP’li belediyeler tarafından Suruç ilçe merkezine çadır kentler kuruldu. İlçenin 3 ayrı noktasına kurulan ve yaklaşık 10 bin Suriyelinin barındığı çadırlarda kalan sığınmacılara Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bulunan DBP’li belediyeler tarafından toplanan insani yardımlar koordineli şekilde dağıtıldı.

‘Nöbet’e gazlı müdahale

HDP ve DBP’nin çağrısıyla sınırda başlatılan nöbet eylemleri de sürdü. Güvenlik güçleri, dün çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle sınır hattındaki
köylerde nöbet eyleminin sonlandırılmasını istedi. Eyleme son vermeyen kalabalığa biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Sınır
hattında toplanan kalabalığın bir kısmı müdahalenin ardından bölgeden ayrıldı.

Gazetecilerin aracına gaz bombası

Çatışmaları takip etmek üzere Suruç ilçesinde bulunan BBC ekibinin aracına polis iki gaz kapsülü attı. BBC ekibi olayda yara almadı, aracın içine giren gaz kapsülünün neden olduğu küçük çaplı yangında araç zarar gördü. BBC muhabiri Paul Adams, olaydan hemen önce sınırdaki durumu anlatan bir anons çekiyordu.

Geçişlere akşam izin verildi

Kobanililerin kontrollü olarak Türkiye’ye sığınmasına izin verilen Yumurtalık mevkisinde geçişler önceki günden itibaren güvenlik gerekçesiyle durdurulmuştu. Yaklaşık bin 500 Kobanili Türkiye’ye sığınmak için sınırda bekledi. Çatışmalarda yaralananların Türkiye’ye getirilmesine de izin verilmedi. Mürşitpınar mevkisinden getirilmek istenen yaralılara izin verilmemesi üzerine 4 yaralı Kobanili’nin yaşamını yitirdiği bildirildi. Akşam saatlerinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Kobani’den getirilen yaralılar Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan, Kobanili sığınmacılar ise Yumurtalık mevkisinden Türkiye’ye alındı.

ORGENERAL AKAR SINIRDA

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Mardin’den dün sabah helikopterle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gitti. Orgeneral Akar, ilk olarak 3. Hudut Tabur Komutanlığı’nda brifing aldı.Daha sonra zırhlı araçla Mürşitpınar Mahallesi’nde sınırın sıfır noktasındaki birlikleri ziyaret eden Orgeneral Akar, hakim noktadan dürbünle Kobani’yi izledi. Akar’a, bölgede yaşanan çatışmalarla ilgili bilgi verildi. Orgeneral Akar’a, 2. Ordu Komutanı Orgenaral Adem Huduti ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz da eşlik etti.

Roth Ezidileri ziyaret etti

Alman Yeşiller Partisi Milletvekilli ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, bazı Alman milletvekilleri ve yardım derneklerinin temsilcileriyle Yalım Mahallesi’ndeki otogara yerleştirilen Ezidi aileleri ziyaret etti. Sığınmacılarla bir süre görüşen Roth, “Trajedik olayların gerçekleştiğini ve bu insanların gerçekten büyük bir zulümden kaçarak buralara geldiklerini görüyoruz. Yerleştikleri yerde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün büyük katkıları ve desteği ile bu insanların huzur bulduğunu görebiliyoruz. Bu yeterli değil. Türkiye devletinin de desteği olmasıgerekiyor, uluslararası kuruluşların da desteği gerekiyor. Bu çocukların geleceğini elinden almak kimsenin haddi değildir” diye konuştu. Roth, Mardin’den ayrıldıktan sonra Diyarbakır’da Yenişehir Spor Tesislerine yerleştirilen Ezidileri de ziyaret etti.

Bölgede olaylar çıktı tansiyon yükseldi

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını şiddetlendirmesi Doğu ve Güneydoğu bölgesinde de tansiyonu yükseltti. Birçok ilde olaylar çıktı.

MARDİN: Nusaybin ilçesine 25 kilometre mesafede bulunan Girneli Mahallesi’nde IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto eden mahalleliler, Habur Sınır Kapısı’na giden uluslararası İpekyolu’nu barikatlar kurarak kapattı. “Kahrolsun IŞİD” sloganları atan göstericiler, 2 saat sonra basın açıklaması yaparak eyleme son verdi. Kızıltepe ilçesinde DBP öncülüğünde protesto yürüyüşü yapıldı, Özgürlük Meydanı’nda toplanan kalabalık düdük ve tencere çalarak insan zinciri oluşturdu. Grup içinden bazı göstericiler polise molotof, havai fişek ve taş attı. Polis de göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.

HAKKARİ: Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Bulvar Caddesi’nde toplanarak AKP İl Başkanlığı’na yürüdü. Burada bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra yapılan basın açıklamasının ardında dağıldı. Yüzleri kapalı bir grup polise, taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Polis de gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

ŞANLIURFA: Kobani’deki çatışmalarda ölen YPG’li “Beritan” kod adlı Deniz Ata’nın cenazesi Viranşehir İlçesinde toprağa verildi. Cenazenin ardından bir grup, Mardin- Viranşehir karayolunda çöp konteynerlerini devirerek lastikleri ateşe verdi ve yolu trafiğe kapattı. Bankalara ait ATM’lere molotof kokteyli atarak sinyalizasyon lambaları ve MOBESE kameralarına zarar veren gruba biber gazıyla müdahale edildi.

ŞIRNAK: Şırnak kent merkezinde toplanan göstericilen Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Mahallesi ve Ömer Kabak Meydanı’nda toplanarak yolu trafiğe kapattı. Taş ve molotofkokteyli atan gruba, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi. Silopi ilçesinde İpekyolu ve Dördüncü caddelerinde toplanan göstericiler yolu trafiğe kapattı. Taş ve molotofkokteyli atan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler