Kobani'ye dönüş

Suruç'taki Kobanililer IŞİD'in çekilmesinin ardından Kobani'ye dönüyorlar.

Yayınlanma: 25.02.2015 - 23:38
Abone Ol google-news

Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava bölgesinin 3 kantonundan Kobani’ye IŞİD’in 15 Eylül’de başlattığı saldırının ardından AFAD rakamlarına göre 196 bin kişi Türkiye’ye sığındı. YPG, Peşmerge ve Kürt güçlerinin 134 gün sonra 26 Ocak’ta IŞİD’i Kobani’den çıkarmasından sonra Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde kalan Kobanililer, yavaş yavaş evlerine dönmeye başladı. Türkiye’den Kobani’ye geçişlerin yaşandığı Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda, hafta içi her gün saat 13:00’dan sonra kapılar açılıyor, AFAD tarafından verilen kimlikleri gösteren Kobanililer, sorunsuz olarak karşı tarafa gidebiliyor.

Suruç Kaymakamlığı, Kobani’ye geri dönenlerin sayısının 6 bin dolayında olduğunu açıklarken Kanton yetkilileri ise çoğunluğu gençlerden oluşan 12 bin kişinin Kobani’ye geri döndüğünü belirtiyor.

 

Hayata yeniden başlayacağım

Suruç’ta geri dönüş için bekleyenlerden biri de Ali Habeş. Yaklaşık 6 aydır ailesiyle birlikte Türkiye’de bulunduğunu belirten Habeş, “Şimdi Kobani kurtuldu, gidip orayı göreceğim. Evimin barkımın durumuna bakacağım. Eğer kalabilme imkânı varsa, Türkiye’ye geri dönüp ailemi alacağım. Burada kalan eşyalarımızı toplayıp ailece Kobani’ye dönüp hayata yeniden başlayacağım” diyor.

Diyarbakır’da ev tutan Kobanili sığınmacılardan Anter Mıhamed Osman, IŞİD gelince ailesinden 15 kişiyle birlikte kaçmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Başta Diyarbakır halkı olmak üzere herkese teşekkür ettiğini dile getiren Osman, “Zor günlerimizde bize ev sahipliği yaptılar. Şimdi Kobani kurtuldu ve artık vatanımız daha özgür. Ben de gidip ne var ne yok diye bakacağım. Bizler Kobanililer olarak artık geri dönmek istiyoruz. Peşmerge ile YPG bizi birlikte kurtardılar. Biz Kürtler olarak artık öldürülmek istemiyoruz. Birlik olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim, bir süre önce basına yaptığı açıklamada, kente kitlesel dönüşlerin şu an için tehlikeli olduğunu bildirmişti. Bu nedenle kanton yönetimi geri dönüş için çağrı yapmış değil. Sadece gençlerin Kobani’ye gelip harabe haline dönen cadde ve sokaklardaki çalışmalara katılmaları isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler