Kömürde patron gülecek

Torba yasa ile artan maliyetler gerekçe gösterilerek kapıya konulan maden işçileri eylemlerini sürdürürken hükümet ise maden patronunu kurtarmak için harekete geçti. Muhalefetin itirazları ile Meclis’ten çektiği önergeyi yeniden gündemine alan hükümet, hangi maden şirketine destek verip vermeyeceğine kendisi karar verecek. Genel Maden-İş Sendikası’na göre burada “keyfiyet” var.

Yayınlanma: 23.09.2014 - 20:23
Abone Ol google-news

Maden şirketlerinin “torba yasa” ile artan maliyetleri gerekçe göstererek işçi çıkarmaya başlaması üzerine, muhalefetin itirazları ile Meclis’te çektiği önergeyi yeniden gündemine alan hükümet, hangi maden firmasına destek verip hangisine vermeyeceğini de yine kendisi belirleyecek. Bu konuda son kararı Kamu İhale Kurumu’nun önerisi ile Bakanlar Kurulu verecek. Genel Maden-İş Sendikası’na göre burada “keyfiyet” var. İşçi ise hangi gerekçe ile olursa olsun işini kaybetmek istemiyor.

“Torba yasanın” ardından maden şirketlerinin attıkları işçi sayısı Türkiye genelinde 5 bine yaklaştı. İşten atmalara karşı tepkilerin yoğunlaştığı Zonguldak’ta eylemler sürüyor. Önceki geceyi Genel Maden-İş Sendikası’nın toplantı salonunda geçiren işçiler dün yeniden valiliğe yürüdü. Birçok işçi işini kaybetme endişesi yaşıyor. Maden şirketleri Ankara’dan gelecek haberi bekliyor.

‘İşveren ahlaki değil’

Gelişmeleri değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise “torba yasayla” yapılan düzenlemelerin işverene henüz bir yansımasının olmadığına dikkat çekti. Çelik, “Ekimde Meclis açılıyor. Eğer bir anlaşma yapıldıysa ve gerçekten de ona aykırı şekilde maliyetlerini etkileyen bir tablo ortaya çıkıyorsa hükümet, bunun giderilmesi için çalışma yapar. Ama henüz patronların kasasına, kesesine bir kuruş olumsuz bir şey yansımayan bir atmosferde diyor ki: ‘Ben, işçiyi kapıya koydum’. Bu ahlaki değil açık söylüyorum” dedi.

 Sonuç almazsak Ankara’ya gideceğiz

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde Hema Endüstri A.Ş’le ait özel maden ocağında çalışan 500 işçi, TTK ve HEMA arasındaki anlaşmazlık ve 29 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle dün Kandilli’den kent merkezine 50 kilometre yürüyerek, Valilik önünde oturma eylemi başlatmıştı. Şiddetli yağış uyarısının ardından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve bazı sendika yöneticileri ile işçi temsilcileri toplantı yaparak eyleme ara verme kararı aldı. Yaklaşık 500 işçi, GMİS Genel Merkezi’ndeki Şemsi Denizer Toplantı Salonu’nda ve koridorlarda yatarak dinlendi.Ancak bu karardan vazgeçen madenciler dün sabah yeniden valiliğe yürüdü. Madenciler, arkadaşları Hüseyin Ak’ın söylediği şarkılarla moral buldu.

Mücadele sürecek

Valilik önünde bekleyişlerini sürdüren işçilere hitap eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, işçilerin yürüttüğü eylemin Türkiye’de ve yurt dışında ses getirdiğini söyledi. Alabaş, işçilerin sorunlarının çözülmesi için bölge milletvekillerinin, Türk-İş yöneticilerinin ve sendikalarının büyük bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayarak “Şirket yetkilileriyle bu sabahtan itibaren bir dizi görüşmeler yaptık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı başta olmak üzere tüm yetkililer sizlerin problemlerinizi biliyor. Biz sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Sesimiz duyulmuyorsa gerekirse Ankara’ya veya şirketin genel merkezine gideceğiz. Bu problem çözülene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler