Müzikseverlere bir de güzel haber

Cumhuriyet öncesinden bugüne Türkiye’de yayımlanmış hemen hemen bütün müzik kitapları… Klasik müzik, Türk musikisi ve popüler müzik dergileri koleksiyonları… Müzik ansiklopedi ve sözlükleri… Ve Amerikalı müzikolog Eugenia-Popescu Judetz’in kitaplığından gelen, Türkiye, Türkler, İslamiyet konulu Türkçe ve İngilizce kitaplar… Pan Müzik Kitaplığı’nda.

Yayınlanma: 01.09.2014 - 13:59
Abone Ol google-news

Nitelikli müzik kitapları yayınlayan Pan Yayıncılık şimdi bir Müzik Kütüphanesi kurdu. Bir uğrayışımda, Işık ve Ferruh Gençer’lerden bu güzel haberi alıp kütüphaneyi de görünce, düşüncenin nasıl doğduğunu ve gerçekleşme öyküsünü öğrenmek istedim. Ferruh Bey de anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken müzik kulüplerinde katıldıkları etkinliklerde karşılaştıkları kitap, nota, özetle kaynak sıkıntısı müzik kitapları yayıncılığına yönelmelerine neden olmuş. Okul bitince, 1986’da Cağaloğlu’nda küçük bir ofiste Pan Yayıncılık’ı kurmuşlar. 1989’da da Beşiktaş’daki, o günden beri yayıncılığı sürdürdükleri ve bu söyleşiyi yaptığımız yerlerine taşınmışlar. Ama yalnızca yayınevinin yönetim yeri değil burası, Türkiye’de yayınlanan hemen hemen tüm müzik kitaplarının ve nitelikli yoğunçalarların satıldığı bir müzik mağazası aynı zamanda. (Ben de az kitap ve yoğunçalar almadım hani.)

Müzik çevrelerinden de gördüğümüz destekle bugüne kadar geldik” diyor Ferruh Bey ve ekliyor: “Onca yıl müzik yayıncılığı yapınca elimizde hatırı sayılır miktarda kitap birikti. Sonra, Işık’ın babası, Türk müziği ses sistemiyle ciddi olarak uğraşan ve müzik kitapları biriktiren İnş. Y.Müh. Uğur Tabar (1930-2007) yaşamını yitirince kitapları bize kaldı. Amerikalı yazarımız, Türk müziği kaynakları ve özellikle Dimitri Kantemir konusunda dünyaca ünlü bir uzman olan Eugenia Popescu-Judetz de (1925-2011) kütüphanesini bize bırakınca…”

Bütün bu kitapları bir kütüphanede değerlendirmek için çeşitli kurumlara başvurmuşlar, olmamış, sonunda yayınevlerine yakın bir daire kiralayıp işe girişmişler. Şu sırada, kaba sayımı bitirmişler, katalog oluşturuyorlarmış. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi [OMAR] müdürü Gönül Paçacı, öğretim görevlileri ve öğrencileri de yardım etmişler, Eugenia Popescu-Judetz’den kalan 100’ün üstündeki kitaplaşmamış çalışmanın dökümünü yapmışlar. Geçen öğrenim yılından beri, konservatuvar ve müzikoloji öğrencileriyle yerli ve yabancı araştırmacılar kütüphaneden yararlanıyorlarmış.

Peki, kitap ve diğer yayınların müzik türlerine göre dağılımı nasıl acaba? Ve toplam sayı ne kadar?” diye soruyorum.

Yaklaşık 5000 kitap, dergi ve nota olduğunu şimdiye kadar girilen verilere dayanarak söyleyebiliriz” oluyor yanıt. Cumhuriyet öncesinden bugüne Türkiye’de yayımlanmış hemen hemen bütün müzik kitaplarının ellerinde olduğunu düşünüyor Ferruh Bey. Ayrıca, geniş bir ansiklopedi, sözlük ve dergi koleksiyonları olduğunu da ekleyip dergilerin adlarını sıralıyor: Türk müziği dergileri Musiki Mecmuası, Türk Musikisi Dergisi, Kök, Musikişinas; klasik müzik dergileri Opus, Andante, Orkestra; popüler müzik dergileri Jazz, Roll, Boom Müzik, Müzik…

Kütüphanenin en özgün bölümü ise, Eugenia-Popescu Judetz’in kişisel kitaplığından gelen Türkiye, Türkler, İslamiyet konulu Türkçe ve İngilizce kitaplarla 100 kadar yarım çalışmasının yer aldığı bölüm, kuşkusuz.

Bitirirken “ilk amacımız kütüphaneyi açabilmekti, onu başardık. Şimdi, ayakları üstünde durabilecek bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bunun için arayışlarımız sürüyor ve hiç bitmeyecek herhalde” diyor Ferruh Bey. Sonra da ekliyor: “Kütüphane herkese açık, bir üyelik sistemi kuracağız sanırım. Dışarı kitap vermeyi ve fotokopi çektirmeyi düşünmüyoruz. Okurlar akıllı telefonlarıyla istedikleri sayfaların resmini çekebiliyorlar”.

 Sanat, müzik ve özellikle de çoksesli evrensel müzik alanında birbirini izleyen tatsız olayların iç kararttığı günümüzde Hızır gibi yetişti Pan Müzik Kütüphanesi, paylaşmak istedim.

 

 

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler