Konutta dönüşüm fırsatçılığı

Kentsel dönüşüm yapılacak denilen illerde ve ilçelerde hem konut hem de kira fiyatları uçtu. Kentsel dönüşüm fırsatçılığı yapan birçok kişi fiyatları yüzde 150 seviyesinde arttırdı. ‘Tapu Kadastro’nun kayıtlarına göre el değiştiren konut sayısı İstanbul’da yılın ilk 6 ayında 134 bin 111 olarak gözlendi.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 20:27
Abone Ol google-news

Kentsel dönüşüm çalışmaları gerek satılıklarda gerekse kiralık fiyatlarında çok ciddi artışlara neden oldu. Türkiye ekonomisine 40 milyar dolar katkı sağlaması planlanan kentsel dönüşüm, konut fiyatlarında gerçek talebe bağlı olmayan artışlara neden oldu.

Tapu ve kadastro kayıtlarında son iki yılda dönüşümün yapıldığı il ve ilçelerde el değiştiren konut sayısında artış gözlendi. Kentsel dönüşüm nedeniyle normalden 3-4 kat fazla görünen konut satışlarıyla dönüşümün başladığı illerde ve ilçelerde fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde arttı. El değiştiren konutların yüksek olmasının sebebi aynı evin önce müteahhide satılıp sonra tekrar hak sahibine geri satışından kaynaklandı. Alınıp satılan tek ev varken prosedür gereği kentsel dönüşüme konu evler iki kere satış olmuş gibi kayıtlara geçti.

Tapu Kadastro’nun kayıtlarına göre el değiştiren konut sayısı İstanbul’da yılın ilk 6 ayında 134 bin 111 olarak gözlendi. Esenler, Sarıyer, Kâğıthane ve Başakşehir gibi ilçelerde yapılan dönüşüm çalışmaları nedeniyle el değiştiren konut sayısı 18 bin 473 olarak hesaplandı. Bu konutlar aynı zamanda yeni satılan konut gibi kayıtlara geçti.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun’un verdiği bilgilere göre satılık daireler Beşiktaş’ta köntsel dönüşümden önce 600 bin TL olan fiyatlar 750 bin TL’ye çıktı. Alibeyköy’de fiyatlar yüzde 37 artarken Fatih’teki artık yüzde 82’ye kadar çıktı. köntsel dönüşümden önce Fatih’te 220 bin TL olan bir dairenin fiyatı kentsel dönüşümden sonra 400 bin TL’ye fırladı. En büyük artış da Küçükçekmece Cennet Mahallesi’nde yaşandı. Bu bölgede fiyatlar yüzde 140’a yakın arttı. Kentsel dönüşümden önce 250 bin TL olan binanın fiyatı kentsel dönüşümden sonra 600 bin liraya kadar çıktı. Pendik’teki fiyat artışları yüzde 83’ü bulurken Maltepe’deki artış oranı da yüzde 82 civarında gerçekleşti.

Kiralık konutlardaki fiyat değişimleri de konut satışlarındaki fiyatları aratmadı. Maltepe’de kentsel dönüşümden önce 700 TL olan bir kiralık dairenin fiyatı kentsel dönüşümden sonra yüzde 71’lik artışla 1200 TL’ye yükseldi. Alibeyköy’de 600 TL olan kira fiyatı 800 TL’ye çıkarken Şişli’deki fiyat artışı yüzde 30’u buldu. Fatih’te 700 lira olan dairenin kirası da yüzde 57 artışla bin 100 TL’ye çıkarken Küçükçekmece Cennet Mahallesi’ndeki artış yüzde 75’e yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler