Kopyala yapıştır program

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Gece yarılarına kadar çalıştık’ dediği hükümet programının yüzde 37’si kopya çıktı.

Yayınlanma: 06.09.2014 - 23:57
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Daha önceki hükümet programlarıyla karşılaştırdığımızda bu kadar kısa sürede nasıl çıkarabildik bunu? 2-3 toplantı ama gece yarılarına kadar süren...” diye övdüğü 62. hükümet programının yüzde 37’sinin 61. hükümet programından “birebir kopya” olduğu ortaya çıktı, harf hataları ve küçük değişiklikler de hesaba katılırsa oran daha da artıyor.

Başbakan Davutoğlu’nun, geçen pazartesi günü TBMM’ye sunduğu, perşembe günü üzerinde görüşmelerin yapıldığı, dün de güvenoyu alan 62. hükümetin programının neredeyse yarısının bir önceki programın aynısı olduğu ortaya çıktı. Davutoğlu, hafta içi katıldığı ilk televizyon programında hükümet programının nasıl hazırlandığı konusunda bilgi vermişti.

Davutoğlu şöyle konuşmuştu: “Birkaç gün içinde hükümet programını çıkardık. Hükümet programını daha önceki hükümet programlarıyla karşılaştırdığımızda bu kadar kısa sürede nasıl çıkarabildik bunu? 2-3 toplantı ama gece yarılarına kadar süren, bir tanesi Sayın Başbakanımız o zaman ilk geldi, kısa bir açılıştan sonra biz devraldık, arkasından arkadaşlar çalıştılar, 2 kez ben birlikte oturdum ve sadece ‘guideline’ diyebileceğimiz, rehber mahiyetinde şunları şunları hükümet programında ana odak olarak görmek istiyorum, Hükümet programının görsel niteliği, bu sefer tarihi bir doküman halini alacak şekilde değişmeli ve mutlaka şu vurgular olmalı, birlikte oturduk, ekonomi bölümü nasıl, tek tek gözden geçirdik.”

Ancak yazılım programı aracılığıyla yapılan bir karşılaştırma, 62. hükümet programındaki birçok bölümün 61. hükümet programından “kopyala-yapıştır” olduğunu ortaya çıkardı. Bu çerçevede yeni hükümet programının yüzde 37’lik bölümü, eski programın yüzde 100 oranında aynısı. Program yüzde yüz benzerlikleri bulduğu için, aynı olan ancak yanlış yazılan kelimeleri hesaba katmıyor. Bu tür bölümlerin de eklenmesiyle birlikte kopyala-yapıştır oranı yüzde 50’lere ulaşıyor.

 

İşte o aynı cümleler

Her iki programda da birebir aynı olan cümlelerden dikkat çeken örneklerden bazıları şöyle:

- Ülkeler arasında kıyasıya bir rekabetin yaşandığı dünyamızda, kaybedecek bir tek günümüz yoktur.

- Hiçbir insanımızın kendisini dışlanmış veya ikinci sınıf hissetmediği, kapsayıcı ve evrensel değerlere dayalı bir vatandaşlık anlayışı içerisinde birliğimizi ve bütünlüğümüzü pekiştiriyoruz.

- Hükümetimizin esas aldığı, işkenceye sıfır tolerans ilkesi kararlılıkla uygulanmaktadır, Artık Türkiye işkence ile anılan bir ülke olmaktan çıkmıştır.

- Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmayı, temel hak ve özgürlüklerin kullanımının önündeki engelleri kaldırmayı kamu yönetiminin ana misyonu olarak görüyoruz.

- Vatandaş ve sonuç odaklı yönetim anlayışımız önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edecektir.

- Hükümet olarak, makroparasal dengeleri göz önünde bulundururken, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da dikkate alan uygulamaları sürdüreceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler