Kötü karneye panzehir özgüven

Aileler çocuğa başarısızlığın üstesinden gelebileceğini aşılamalı.

Yayınlanma: 21.01.2015 - 23:18
Abone Ol google-news

Öğrencilerin heyecanla bekledikleri yarıyıl tatili yarın başlıyor. Okul öncesi, ilk ve ortaöğretimde 16 milyon 400 bin öğrenci tatile girecek. İkinci dönem 9 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Uzmanlar, ailelerin karnelere nasıl tepki vermesi ve verimli tatil konularında önerilerde bulundu.

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, “Kötü karneyi cezalandırmak olumlu sonuçlar vermez; başarılı karnenin ödülü daha çok manevi ve işlevsel olmalı”dedi.

Prof. Sevinç’in anne-babalara “kötü karne” önerileri şöyle:

- Çocuğun başarısızlıklarının üstesinden geleceği hissini vererek özgüven oluşturmasına yardımcı olun

- Birlikte yapılacak bir çalışma planı içinde zayıf derslerin tekrarını genel başlıklarıyla anlatın ve bununla ilgili alıştırmalar yapın.

- Gerektiğinde aile dışından bir öğretmenle birlikte çalışma imkanı hazırlayın. Çocuğa çalışma yöntemleri ve öğrenme eksiklikleri konusunda yardım edin.

 

Pahalı hediyelere dikkat

Başarıyı ödüllendirmenin çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, “Yapılacak ödüllendirmeler maddi ağırlığı olacak şekilde olmamalı. İçsel tatmini göz ardı eden para ve pahalı oyuncaklar gibi ödüllerin aşırı kullanımlarından kaçınılmalı” uyarısında bulundu.

 

Hem ders hem eğlence

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, “Programın içeriği yoğun olmamakla birlikte içerisinde hem ders, hem gezme ve eğlenme unsurları bulundurulmalıdır. Tatillerin bir diğer değerli yanı ise aile bireylerinin kaliteli zaman geçirebilmesi için mükemmel bir fırsat oluşudur. Çeşitli etkinlik ve programlarla, aileler çocuklarıyla aralarındaki bağları kuvvetlendirebilir” dedi.

Çocuklarla çeşitli planlar yaparak, rutin düzenden uzaklaşılmasını öneren Yavuz, şunları söyledi: “Aileler, tatilin bir gününü aile oyun günü ilan edebilir. Sessiz sinema oynayarak veya spor günü olarak planlayabilir. Bu programların özelliği,televizyonu kapatıp aile bireylerinin rutin düzenden uzaklaşıp hep birlikte nitelikli zaman geçirmesidir. Çocuklara çok da yüklenmeden ve yoğunluğu çok fazla olmayan bir ders programı da çıkartılabilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler