Küçük Prens’i hiç böyle görmediniz

Bitiyatro, 2013’ten beri “Küçük Prens”i sahneliyor. Küçük Prens’i farklı bir yorumla sahneye koyan ekipten, Nihat İleri’yle konuştuk.

Yayınlanma: 23.03.2014 - 14:04
Abone Ol google-news

Nihat İleri, Laçin Ceylan’la birlikte kurduğu Bitiyatro Sahnesi’nde 2013’ten beri, küçük büyük her yaştan insana ilham kaynağı olmuş bir eseri, Küçük Prens’i oynuyor. Şubat ayı başında, Theatre Auf Ruhr’da Almanya’daki tiyatroseverlerle de buluşan Bitiyatro, eseri özgün metninden farklı bir yorumla sahneye koydu. Küçük değil, hayatının son demlerinde içkiyle sıkı fıkı olmuş bir Küçük Prens var karşımızda. Nihat İleri hemen her yaştan, herkesi etkileyen ve bir o kadar da bilindik olan bu hikâyeyi böylesi farklı bir yorumla sahneye taşımalarının sebebini kısa bir cümleyle açıklıyor, “Tiyatro bir yorumdur.” İleri’ye göre tıpkı tiyatronun hayatın kendisi değil de bir yorumu olması gibi Exupery’nin Küçük Prens’i de hayatın bir yorumu ve “Böyle bir yorumun üzerine uzanmak da çok zevkli.”

Bu söylenenlerin üzerine, oyunun metnine bir göz atarsak, özgün yorumdan farklı olan Küçük Prens’in karşısında, ona tezat oluşturacak Kadın Pilot karakteri yer alıyor. Oyunbaz, yaşamın sürprizlerine açık, dinamik karakterin özellikleri farklı rollere bürünmesine, oyundan oyuna geçişine izin veriyor. Böylece oyun, erk mücadelesi, kadın erkek ilişkisi, yaşlılık, ölüm, hayal kırıklığı, yalnızlık, yaşanmışlık, yüzleşme gibi birçok temanın birbirinin önüne geçmesine olanak tanıyor. Laçin Ceylan’ın oynadığı Pilot karakterinin Küçük Prens’i bırakmak istemeyişi, oyunu diğer Küçük Prenslerden farklı kılan en belirgin unsur. Pilot, gül karakterine büründüğünde ise kadınlara Bitiyatro, 2013’ten beri “Küçük Prens”i sahneliyor. Küçük Prens’i farklı bir yorumla sahneye koyan ekipten, Nihat İleri’yle konuştuk. Atfedilen çoşku, aşk, cinsellik gibi jestler izleyiciye belirgin şekilde sahneden yansıyor.

Peki acaba Bitiyatro’nun böylesi farklı bir yorumla ortaya çıkmasının sebebi ne? Bu oyun aynı zamanda genel olarak Bitiyatro’nun genel prensiplerinin bir yansıması mı? Yanıt yine Nihat İleri’den, “Tiyatro bir manifestodur. Fark yaratmak için tiyatro kurulmaz. Seçtiğimiz ve oynadığımız oyunlar ise tabii ki bizim tiyatromuza dairdir.”

Tiyatro kavramı üzerine biraz dahakonuştuğumuzda, ülkemiz gerçekleriyle ilgili bir sohbet çıkıyor. İleri’ye göre, bir ülkede tiyatrolar kapatılıyorsa ve baskı altındaysa, bir tiyatrocunun asli görevi yeni bir tiyatro açmak. Bitiyatro da tam olarak bu sebeple hayata geçmiş. İleri, Bitiyatro’yu “düşüncenin özgür hareket edebildiği bir alan” olarak tanımlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler