Pergamon Amfitiyatro gün ışığına çıkacak

Roma’daki Kolezyum’a benzerliğiyle dikkati çeken Bergama Antik Kenti’ndeki Pergamon Amfitiyatro, yapılacak çalışmalarla 5 yıl sonra gün yüzüne çıkacak.

Yayınlanma: 09.08.2018 - 23:16
Abone Ol google-news

Geçmişi milattan önce 7 bin yılına kadar uzanan Bergama Antik Kenti, Athena tapınağı, Zeus sunağı, kızıl avlu, Asklepion gibi dünyaca ünlü tarihi alanları bünyesinde barındırıyor. Dünyada ilk psikoterapi yönteminin uygulandığı Asklepion, İncil’de sözü edilen 7 kiliseden biri olan kızıl avlu, Asya Kıtası’nda kurulan en büyük kütüphanenin yer aldığı ve tarihte ilk parşömen üretiminin gerçekleştiği Bergama Antik Kenti, 2014 yılında “Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Bergama Antik Kenti’nde milattan sonraki ilk yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin edilen Pergamon Amfitiyatro, geçen süreçte tahribata uğrasa da kalıntılarını görülebiliyor. Bölgede devam eden kazılarda bu yıl ilk kez Amfitiyatroya ait arena ve duvarı tespit edilmesi, arkeolog dünyasında heyecan uyandırdı. Üzeri bitki örtüsüyle kaplı olan Pergamon Amfitiyatro’nun 5 yıl içerisinde gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor.

Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, form ve planlama bakımından Bergama’nın kent düzeninin “eşsiz örneği” olarak gösterildiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Roma İmparatorluğu, Pergamon krallığının eserlerinin aynen korunduğu şehre çok büyük önem veriyor. Başkenti Roma’nın bir benzerini Bergama’ya yapmaya hedefleyen imparatorluk, kentin mimarisini de buna göre düzenliyor. Bu konudaki en belirleyici özelliklerden biri de İtalya’daki Kolezyum’un adeta ikizi olan

"Bergama’daki Pergamon Amfitiyatro.”

Pergamon Amfitiyatroyu gün yüzüne çıkartmak için çalıştıklarını söyleyen arkeolog ve mimarlık tarihçisi İhsan Yeneroğlu ise şunları belirtti: “Arenalarının suyla doldurularak deniz savaşı etkinliklerinin gerçekleştirildiği çok az sayıda Amfitiyatro mevcut. Pergamon Amfitiyatrosu Roma’da bulunan Kolezyum ile kıyaslandığında boyut olarak daha küçük olsa da ikisinin de en belirleyici özel ortak yönü deniz savaşı etkinliklerinin gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu yıl Pergamon Amfitiyatrosuna ait arena ve duvarını tespit ettik. Arena ve duvarı su geçirmez yapıdaki bir harçla sıvanarak havuz işlevli bir yapıya kavuşturulmuş. Ortada akan derenin Amfitiyatroyu bir kanalla geçmesinden dolayı hep olduğu varsayılan ama net bir şekilde ispatlanamayan bu durum artık daha tutarlı bir zemine oturtuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler