Sevda yayan 'Kardeş' şarkılar

Suzan Kardeş ve Geleneksel Balkan müziğinin temsilcilerinden Divanhana Kalan Müzik’ten çıkan ‘Kardeş’ adlı albümlerinde Sevdalinka ile TSM şarkılarını buluşturdu.

Yayınlanma: 28.09.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

Suzan Kardeş ile Divanhana sevda yayma yoluna çıktı... Suzan Kardeş ve Geleneksel Balkan müziğinin temsilcilerinden Divanhana, “Kardeş” adlı albümlerinde Sevdalinka ile Türk sanat müziği şarkılarını buluşturdu.

Kalan Müzik’ten çıkan albümün giriş yazısında onların sevda yayma yolunda birlikte ilerledikleri belirtilerek “Kendilerini berrak suyun akıntısına bırakıp müzik yolculuğunda akıp giden kardeşler gibi, onlar bizleri sevdanın temiz sularıyla buluşturmak niyetindeler” deniliyor.

Albümde, Sevdalinka ise söyle özetleniyor: “Sevdalinka, Bosna’ya özgü bir beste çeşididir. Sevdalinka, aşk ile bezenmiş lirik kasaba şarkısıdır. Onunla yöremizin insanı en başta aşk derdi olmak üzere tüm dertlerini anlatır. Dünya görüşünü şekillendirir. Melankoli ve iyimserliğini dile vurur. Sevdalinka, sevdanın çok önemli ifadesi olsa da yegâne ifade şekli değildir. Sevdalinka söylenir, yorumlanır, dile getirilir. Diğer yandan sevdayı insan içinde ve üzerinde taşır. Sevda yaşanır ve soluklanır...”

Boşnak ve Türk kardeşliği

Suzan Kardeş ile geçen hafta gerçekleştirdikleri ilk İstanbul albüm konseri öncesi kuliste kısa bir sohbet yapıyoruz. Suzan Kardeş, Divanhana ile her yıl Belçika’da düzenlenen Balkan festivalinde tanıştıklarını söylüyor: “Divanhana’nın özelliği Sevdalinka yapmaları çünkü bu Boşnaklara özgüdür. Albümün adı ‘Kardeş’. Boşnaklar ile Türkler arasındaki kardeşliği anlatmak istedik. Onlar da bana albüm kapağında jest yapmışlar. Makyöz olduğum için kendi parmaklarını boyayarak logolarını oluşturdular.”

Bilindiği üzere, Suzan Kardeş, makyöz, kuaför, oyuncu ve şarkıcı... Peki hepsini aynı anda mı yapıyor?

Şöyle yanıtlıyor: “Hepsi aynı anda gidiyor. Makyöz olarak görev aldığım son proje ‘Vatanım Sensin’ dizisiydi. Geçtiğimiz sezon bitti. ‘Yol Arkadaşım’ filminin hazırlıklarını bir yandan tamamladım. Ata Demirer’in filmi ise devam ediyor. Suzan’ı, Suzan Kardeş yapan belki de şarkıcı olmasına sebep olan mesleği makyözlüktür. Makyözlük sayesinde Sezen Aksu ile tanıştım. Sezen Aksu, adı gibi seziyor ve her şeyi görüyor. Hiç aklıma gelmezdi ama beni şarkıcı yapan Sezen Aksu’dur.”
Balkan şarkılarıyla ilgili ise şöyle konuşuyor Suzan Kardeş: “Balkan şarkıları... Adı üstünde bal, kan, bal ve kan. Hem balı var hem kanı. Acısı da var tatlısı da. Balkanlar’a boşuna düğün-cenaze dememişler. Kederi, acısı var, hiçbir zaman acılar bitmeyecek çünkü orası karışık bir yer. Durulsa bile 50 sene sonra başka bir şey ortaya çıkar. Keşke savaşlar hiç olmasa ama oluyor, bu yüzden ben Balkan müziğini yorumluyorum ama mümkün olduğunca neşeli şeyler seçmeye çalışıyorum. Hayatta keder de var neşe de. Hep kederli olamayız ama araya neşeyi sokuyorum.”

‘Onlara kapı olduk’

Suzan Kardeş, babasının öngörülü olduğunu hatırlatıyor: “Babam, ‘Burada kardeş, kardeşi vuracak’ dedi ve bizi Türkiye’ye getirerek başka imkanlar sağladı. Savaş sırasında Türkiye’de olmamız çok iyi oldu. Oradaki akrabalarımıza kapı olduk. Bugün Türkiye’nin Suriye’ye yaptığını ben o zaman tek başıma yaptım gibi bir şey... Benim anavatanım burası, kökenim Konya Karamanoğlu. Zamanında Osmanlı ile gitmişiz Balkanlar’a, sonrasında da yine kendi anayurduma döndüm. Keşke herkes kendi anayurdunda yaşayabilse. İnsan kendi topraklarında bir şey yaptığında daha anlamlı ve güzel oluyor.”
Kırmızı ruj ve çiçekli aksesuarlar onun imzası: “Artık çiçek aksesuarı çok moda. Herkes çiçek takıyor, hoşuma gidiyor. Benim evimde canlı çiçek yoktur çünkü bakamıyorum, ölmelerine de kıyamıyorum ama çiçek seviyorum. Çiçek, Balkanlar’ı da kadını da çok iyi temsil ediyor. Kadınlar çiçek gibi narindir anlamında demiyorum, zaten erkekler narin olmalı ki kadınlara kadın olduğunu hissettirmeli. Çiçeğin renkleri kadına yakışıyor” diyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler