Sanata sigara sansürü geldi

Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yeni bir sansür tartışmasını da beraberinde getirdi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 23:07
Abone Ol google-news

 Kanunda bu tartışmalara yol açan madde şöyle: “Televizyonda yayımlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleşkelerinde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak.”

Sözü geçen kanun maddesinde yer alan “sinema ve tiyatro eserlerinde” ibaresiyle, “internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlar” ibareleri birçoklarına göre açıkça bir sansürü işaret ediyor. SİYAD Yönetim Kurulu üyelerinden Kaya Özkaracalar, sosyal medya üzerinden yaptığı itirazda şunları vurguladı: “Sağlık tasarısının sakıncalı bir diğer yönü, sinemada gösterilen filmlerde sigaralı sahnelerin makaslanması veya tv’deki gibi absürd biçimde buzlanmasına yolaçacak sansür maddesi; oysa sinemada zaten yaş sınırlaması mevzuatı var”. Bir başka SİYAD üyesi Burak Göral ise “Bakın bunun adı sansürdür. Gençleri çocukları korumak filan böyle olmaz! Yarın öbür gün bu yasağın çapı genişler... Sansür böyledir bir kere başladı mı virüs gibi büyür ve etkisi giderek artar!” diyerek yaş sınırlamasına dikkat çekti: “Çocukları gerçekten korumak istiyorlarsa, yaş sınırlamasının salonlarda daha sıkı denetlenmesini sağlamalılar... ve anne-babaları bu yaş sınıflandırması sistemi konusunda daha çok bilinçlendirmek gerekiyor.”

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ise baskı saatimize kadar bir yanıt alamadık. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler