Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı. Ayşen Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda, cenazeye gelmeyen ünlü isimlere sitem etti.

Yayınlanma: 25.01.2019 - 11:08
Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı
Abone Ol google-news

<video:1216773>

 

Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda, Zincirlikuyu Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazına, usta oyuncunun eski eşi Yılmaz Gruda, kızı Elvan Gruda, ablası Ayten Erman, kardeşi Ayben Erman, torunu Emre Gruda'nın yanı sıra, TBMM Başkanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, eski CHP milletvekili Berhan Şimşek, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile çok sayıda sanatçı da katıldı.

Namaz öncesinde Gruda'nın ailesine taziyede bulunan sanatçı dostları ve sevenleri, Ayşen Gruda ile ilgili hatıralarını ve duygularını anlattı.


"Esprileriyle oyuna güç katan büyük bir sanatçıydı"

Sanatçı Erol Evgin, gençlik yıllarında oyunculuk konusunda Ayşen Gruda ve Adile Naşit'e danışarak tüyolar aldığını söyledi.

Evgin, "Ayşenciğim hakikaten büyük bir sanatçıydı, yeri doldurulamaz. Mekanı cennet olsun. Nurlar içinde olsun, yıldızlar yağsın üzerine. Kendisiyle çok anım var. Çok dik duruşlu, sözünü hiç esirgemeyen, zeki, esprileriyle oyuna çok güç katan büyük bir sanatçıydı." diye konuştu.

Oyuncu Tuncay Akça, çocukluğundaki en güzel anların Arzu Film içinde geçirdiği günler olduğunu ifade ederek, "Ben sinemanın içinde hep onları tanıdım. Adile Naşit, Münir Özkul, Ayşen Gruda, biz bir aileydik. Arzu Film'de, Ertem ağabeyin Gümüşsuyu'ndaki evinde sinemayı tartışır, hep beraber konuşurduk. Dostlukların, samimiyetin, ailenin ne olduğunu onların içinde öğrendim. Çok çabuk öfkelenen ama çok çabuk affeden birisiydi. Hepimizin başı sağ olsun." dedi.

Oyuncu Ahmet Arıman ise "Çok şeker dünya iyisi bir insandı. Başımız sağ olsun. En iyi karakter oyuncularından biriydi. Birkaç ay önce bir filmde beraber oynadık. Giderken koluna girdim, kolu çok zayıftı ve üzüldüm. Aradan 3-4 ay geçti ve kaybettik." ifadelerini kullandı.

Oyuncu Teoman Ayık da, "Ayşen Gruda, Türk sinemasının ve Türk tiyatrosunun çok önemli bir ismiydi. Kendisiyle Hababam Sınıfı Tatilde filminde birlikte oynadım. Bir daha gelmez bir Ayşen Gruda." dedi.

"Ondan çok şey öğrendim"

Gruda'nın çok önemli bir sanatçı olduğunu dile getiren oyuncu Işıl Yücesoy da "Her zaman kendisiyle çalışmaktan gurur duydum. Ondan çok şey öğrendim, yıllarını bu işe vermiş, bunu hiç şatafatla yapmayan özü sözü doğru bir sanatçıydı." diye konuştu.

Törende Gruda'nın, sanatçı dostlarından Tuna Arman, Demet Akbağ, İlyas Salman, Ömür Gedik, Suzan Kardeş, Müjdat Gezen de bulundu.

Kılınan cenaze namazının ardından usta sanatçının cenazesi, alkışlar eşliğinde uğurlanarak, Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi.

Cenazeye katılan Ayşen Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda da katıldı.

İşte oyuncunun duygulandıran konuşması;


"Büyük bir değeri kaybettik. Büyük oyuncularla oynadı, o büyük oyuncuların hiçbiri burada yok. Burada olmaları lazımdı, gerekliydi ama yoklar. Ben kendi adıma ve onlar adına doğrusu utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiniz, onu gazetelerde uğurlamak yerine; onun tabutun başına gelip, “Güle güle kızım, güle güle Ayşen” demelilerdi. Ben onlara çok çok kırgınım… Bunu bütün sanatçılar yapmalı. Sahnede oynayan birisi sanatçılar tarafından uğurlanmalı. Ayşen büyük bir yetenekti, o yetenekle zirveye çıktı. Onu halk uğurluyor, çünkü onların sanatçısıydı.

Gözümün önünde binlerce resim var. Büyük bir yetenekti. Türk halkı onu bağrına bastı ve zirveye oturttu. Şimdi o zirveden yolcu. toprağı bol olsun, ışık içinde yatsın. Yeneceğine inandık, zorlandı. Her şey bir yere kadardı. Tanrının istediği oluyor. En güzel şekilde yanına aldı. Soyadımı taşımasından memnundum. O adla yürüdü çünkü... Çok ilkler yaptık onunla. Kabul etmek lazım ki çok sevdiğim kızımın da annesi. Güzel Yiğit'İn anneannesiydi. Madem ki benim soyadımla ad yaptı. Onunla da yürüyebilir. Halk onu öyle uğurladı..."

 

CENAZEDE FOTOĞRAF ÇEKİLME KAVGASI ÇIKTI

Demet Evgar, Ceren Moray ve usta oyuncuların bir arada olduğu grupla birçok kişi fotoğraf çekilmek istedi.

Fotoğraf çekme taleplerine cevap vermeyen Demet Evgar’a bir kadın "Selam bile vermiyorsunuz. Nasıl insanlarsınız siz! Ne olacak çocuklar fotoğraf çekilse" diye tepki gösterdi.

Demet Evgar sessizliğini korurken usta oyunculardan Işıl Yücesoy olaya sessiz kalamadı. Kadının talebine kızan Yücesoy, “Siz buraya fotoğraf çekilmeye gelmişsiniz ama bizim acımız var. Lütfen saygı duyun” diye tepki gösterdi.

<video:1217076>

'Domates Güzeli' lakabıyla anılan Yeşilçam'ın efsane ismi Ayşen Gruda, Bizim Aile'nin Feride'si, Çöpçüler Kralı'nın Hacer'i, Gülen Gözler'in Fikret'ine hayat veren Ayşen Gruda, Kemal Sunal, Şener Şen ve İlyas Salman gibi usta oyuncularla aynı projelerde yer almıştı.

AYŞEN GRUDA KİMDİR KAÇ YAŞINDA?

Ayşen Gruda, 22 Ağustos 1944 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy’de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte dünyaya geldi. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” adıyla anılmaya başlandı.

İLK OYUNUNA 1962 YILINDA ÇIKTI
Ayşen Gruda, Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra ismini geniş bir kitleye duyurdu.

YILMAZ GRUDA İLE EVLENDİ

Ayşen Erman, Ankara Meydan Sahnesi’nde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Kızları Elvan doğunca Ayşen Gruda bir süre tiyatroya ara verdi. Bu evlilik uzun sürdü. Ayşen Gruda, Yılmaz Gruda’dan boşandıktan sonra da soyadını kullanmayı sürdürdü. Ayşen Gruda daha sonra yakın dostu, aynı zamanda Yeşilçam'ın bir diğer efsane ismi Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer aldı.

<haber-dikey:1213823,1213601>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler