'Belirsizlik Demokles'in kılıcı'

Eski Genel Müdür Mustafa Kurt'un 'Güneş Batarken Bile Büyük' oyununun kaldırılacağını söylediğini belirten Şakir Gürzumar, nedenini sorduğunda 'Öyle emir geliyor' yanıtını aldığını anlattı.

Yayınlanma: 28.10.2014 - 09:36
Abone Ol google-news

Dün görevinden istifa ettiğini açıklayan İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Şakir Gürzumar, gazetemize yaptığı açıklamada, DT’nin son iki yıldır çıkacak yasayla ilgili tutarsız açıklamaların, spekülasyonların içinde olduğunu belirterek, “Demokles’in kılıcı” gibi duran belirsizliğin sanatçıların morallerini ve performanslarını düşürdüğünü vurguladı.

Kendisini istifaya götüren süreci anlatan Gürzumar, sahnelenecek oyunların üç üyesi bakanlık tarafından atanan “edebi kurul”dan “oybirliğiyle” geçtikten sonra seçildiğini belirtti. Edebi kurul sonrası genel müdürlükte oyunların sunulduğunu, ikinci bir toplantıda ise “repertuvar kurulu” toplantısı yapıldığını hatırlattı. Bu toplantı sonucuna göre oyunların sahnelendiğini belirtti.

Ancak bu yılki oyunlarla ilgili karar alınmasına rağmen geçen ay eski genel müdür Mustafa Kurt tarafından telefonla arandığını, “Güneş Batarken Bile Büyük” oyununun bazı sözlerinin çıkartılmasının istendiğini söyleyen Gürzumar, daha sonra ise oyunun çıkarılmış bölümleriyle birlikte bir metninin istendiğini anlattı.

Talebi yazılı olarak istediğini fakat buna cevap alamadığını belirten Gürzumar, Kurt’un ikinci kez aradığında oyunun kaldırılacağını söylediğini, nedenini sorduğunda ise “Öyle emir geliyor” diye cevap aldığını ifade etti. Gürzumar, başrejisörün konuyu değerlendirmesi talebinin cevapsız kaldığını belirtirken tekrar arandığında ise “Güneş Batarken Bile Büyük” ve “Geçtim Ama Tiyatrodan” oyunlarının kaldırılmasının istendiğini söylediğini ancak bu durumun bakanlık tarafından teyit edilmediğini ifade etti.

Gürzumar, talimatla ilgili Kurt’un “bakanlıkta bir ‘okuma ekibi’ kurulduğu ve oyunlarla ilgili kararlar aldığı” cevabını verdiğini belirtti. Gürzumar, daha sonrasında ise Mustafa Kurt’un “sansür” gerekçesiyle istifa ettiğini açıkladı. Günzumar “Bu durum da bakanlık tarafından karşı bir açıklamayla yalanlandı” diye konuştu.

Nejat Birecik’in DT’nin genel müdürü olarak atamasıyla ilgili olarak “Bakanlığın takdiridir” diyen Gürzumar atamanın hukuksal durumuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler