Vitrindeki Albümler

Vitrindeki Albümler

Yayınlanma: 24.05.2019 - 23:28
Abone Ol google-news

Jehan Barbur “Ürkerek Söylerim” (Ada Müzik)
Jehan Barbur’un ürktüğüne dair düştüğü not tevazuundan kaynaklanıyor. Yoksa ürktüğü falan yok, sadece yüzyıllar evvel Anadolu’da ozanlar tarafından yakılmış türküleri yorumlarken duyduğu saygıdan ötürü iliklemiş ceketinin önünü. Jehan yedinci solo albümü “Ürkerek Söylerim”de ilk defa kendine ait olmayan şarkıları seslendiriyor, yorumcu kimliğini öne çıkarıyor.
Mazisinde ve hafızasında yer etmiş türküleri seçmiş. Yetinmemiş, dinleyici taleplerini dikkate alarak sosyal medyada bahis açmış. Kendisinden duymak istenen türküleri listelemiş. Eleme işleminden sonra ses rengine ve ruhuna yakın 10 tanesini repertuvara koymuş. Her parçayı farklı isim düzenlemiş, birer ikişer: Çağrı Sertel, Eylül Biçer, Emir Altuğ Karakaya, Cenk Erdoğan, Evrim Tüzün, Onur Başkurt ve Kemal Evrim Aslan...

Jehan türküleri özlerine sadık kalarak söylemiş. Hafif caz, pop ve şehirli ozan dokunuşuyla kır hayatından şehre taşımış, adabınca. Modern ile geleneksel arasında ince bir çizgiye ayak basmış, o yüzden yadırgatıcı olmayan ve türkülerin modern yorumlarından hoşlanmayanların önyargılarını kırmaya aday bir albüm çıkarmış. Bakmayın “Ürkerek Söylerim”in sadece yorumlardan oluştuğuna, bu albüm de Jehan’ı öncekiler kadar iyi ifade ediyor.

Art Diktator “Isola” (Profsny Records)
Mezarses lakaplı kült karakter Hakan ve Ravenna lakaplı eşi (aynı zamanda prodüktör) Adviye’den oluşan Art Diktator, belki de memleketin yeraltı sahnesindeki en nevi şahsına münhasır ikili. Doksanlı yıllarda sayısız sıra dışı projede yer alan, 2008 yılından bu yana da Art Diktator olarak tek başına faaliyetlerini sürdüren Mezarses, 2010 yılında Ravenna’nın katılımıyla ikili olmuş, hatırı sayılır miktarda konser vermiş ve demo kaset, CD üretmişti. 2012 yılında da “Ultimo Disco Inferno” adında bir de albüm çıkaran Art Diktator’un şimdi 10 parçalık ikinci albümü “Isola” plak formatında elimizde.
İlhamını euro-pop, disko, post-punk ve korku filmi müziklerinden alan, fetiş nesne ve temalar kullanan Art Diktator, müzikal faaliyetini diğer sanat disiplinleri ile besleme konusunda tutarlı bir çizgi izliyor.
Hem karanlık, hem enerjik bir müzik; dans edilebilir ritimlerle, ağır bir depresyon ve hüzün bir arada. Yer yer gotik bir eser gibi tezahür eden parçalarda, melankoli yüklü derin vokalleri, helezonik gitarları ve epik sözleri sayesinde seksenli yıllara kutsal bir sadakat örneği sergileniyor. Karanlık elektro sahnesinde türüne hâkim, kışkırtıcı bir topluluk Art Diktator ve sağlam bir albüm “Isola”.
Murat Beşer ([email protected])


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler